Kuru gözünüz varsa, gözlerinizde kızarıklık, batma veya cesur bir his yaşayabilirsiniz.
Kuru göz hali geçici veya kronik olabilir. Gözyaşı bezleriniz yeterli gözyaşı üretmediğinde veya gözyaşlarınız çok hızlı buharlaştığında ortaya çıkar.
Tedavi edilmeyen kronik kuru göz, çift görüşten enfeksiyonlara kadar çeşitli komplikasyonlara neden olabilir, ancak rahatlama mümkündür.
Bazı insanlar ev ilaçları ve reçetesiz veya reçeteli göz damlası ile semptomlarında bir azalma görür. Semptomlarınızı azaltmak, altta yatan nedenleri anlamayı da içerir, böylece bunları önleyebilir veya tamamen yok edebilirsiniz.
İşte kronik kuru gözün 15 yaygın nedeni:

1. Yaşlanma

Herkes kuru göze sahip olabilse de, bu durum yaşlandıkça daha yaygın hale gelir. Göz kuruluğu 50 yaşın üzerindeki insanları daha çok etkileme eğilimindedir çünkü gözyaşı üretimi yaşla birlikte azalır.
Bu tür kuru gözler kontrol edilemez, ancak düzenli olarak yapay gözyaşları kullanmak gözlerinizi kaplar ve kuruluğu hafifletmek için ekstra yağlama sağlayabilir.

2. İlaçlar

Gözyaşları yağ, su ve mukustan oluşur. Bununla birlikte, bazı ilaçlar mukus üretimini azaltabilir ve kronik kuru göze katkıda bulunabilir. Bunlar antihistaminikler, antidepresanlar, diüretikler ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan beta blokerleri içerir.
Bir ilaç alır ve göz kuruluğu yaşarsanız, doktorunuzla konuşun. Gözünüzün kuruluğunu azaltmaya yardımcı olmak için alternatif bir ilaç veya daha düşük bir doz isteyin. Ayrıca gözlerinizi yağlanmış tutmak için ilacınızla birlikte yapay gözyaşları da kullanmak tercih edebilirsiniz.

3. Bilgisayar kullanımı

Bilgisayarda çalışan bazı kişilerde göz yorgunluğu ve gerginlik baş ağrısı görülür. Bu sorunlara ek olarak, bir bilgisayara bakmak sıklıkla gözyaşlarınızı etkileyebilir ve kuru gözlere neden olabilir.
Bunun nedeni, bir bilgisayar monitöründe çalışan kişiler radyasyona maruz kaldığından ayrıca daha az göz kırptıklarından daha çok kuruluk görülebilir. Sonuç olarak; gözyaşları daha hızlı buharlaşır.
İş için bir bilgisayar kullanıyorsanız, daha sık göz kırparak kuruluğu azaltın. Daha sık göz Açıp Kapamak gözlerinizi yağlamanıza yardımcı olacaktır. Bu kuruluğu ve tahrişi önleyebilir.
Hala kuruluk yaşıyorsanız, bilgisayarınızda çalışırken yapay gözyaşları kullanın. Ek olarak, her zaman gözleriniziçin mola verin. Her 20 dakikada bir uzağa bakın ve gözlerinizi tekrar ıslatmak için tekrar tekrar göz kırpın.

4. Lazer ameliyatı

Bazı insanlar lazer düzeltme ameliyatından sonra kuru göz vakası yaşamaya başlar. Bu prosedür, korneadaki bazı sinirleri keserek gözlerin daha az gözyaşı üretmesine neden olur.
Bu tür kuru göz durumu genellikle geçicidir ve birkaç gün veya hafta sonra düzelir. Gözleriniz iyileşene kadar, gözlerinizi nemli tutmak için yağlayıcı göz damlaları kullanın.

5. Menopoz

Hormonlar kuru gözde rol oynayabilir. Bazı kadınlar hamilelik, menopoz veya doğum kontrol hapları kullanırken kuru göz semptomları yaşarlar. Hormonlar gözyaşı üretimini uyarır, böylece bir dengesizlik gözyaşı üretimini azaltabilir.
Hormon replasman tedavisi kuru gözleri iyileştirmiyor gibi görünüyor. Ancak kuruluğu ve tahrişi azaltmak için doktorunuzla göz damlalarının yağlanması hakkında konuşabilirsiniz.

6. A Vitamini eksikliği

A vitamini sağlıklı gözleri teşvik eder. A vitamini açısından zengin gıdalar arasında yumurta, havuç, balık, ıspanak, brokoli ve biber bulunur. Bu vitamini içeren gıdalardaki düşük bir diyet veya bu gıdalardan yeterince beslenmeme kuru göz ve gece körlüğü gibi diğer görme bozukluklarına yol açabilir.
Bir kan testi A vitamini eksikliğini teşhis edebilir. Ayrıca, kuru göz tedavisi için yaygın olarak kullanılmamasına rağmen, doktorunuza A vitamini içeren göz damlaları kullanma hakkında da sorabilirsiniz.

7. Rüzgar maruziyeti

Soğuk iklimler ve şiddetli rüzgarlara maruz kalma, gözyaşlarının çok hızlı buharlaşmasına neden olarak kronik kuruluğa neden olabilir. Gözlerinizi korumak için, yağlayıcı göz damlası kullanın ve gözlerinizi soğuktan ve rüzgardan korumak için başınızın etrafını tamamen saran güneş gözlüğü takın. Veya buna benzer geniş gözlükler. Mesela kar gözlüğü ya da şeffaf toz gözlüğü de olabilir.

8. Sjögren sendromu

Sjögren sendromu, beyaz kan hücrelerinin tükürük bezlerine ve gözyaşı bezlerine saldırmasına ve gözyaşı üretimini azaltmasına neden olan bir otoimmün bozukluktur. Tedavi için tezgah üstü ve reçeteli yağlama göz damlaları kullanılabilir. Doktorunuz ayrıca bir steroid göz damlası reçete edebilir.
Kuru gözler göz damlasına cevap vermediğinde, doktorunuz gözyaşlarınızın bazılarının korunmasına yardımcı olmak için gözyaşı kanallarına silikon tıkaçların yerleştirilmesini içeren bir ameliyat önerebilir.

9. Diğer otoimmün hastalıklar

Artrit, lupus ve diyabet gibi diğer otoimmün hastalıklar da zayıf veya yetersiz gözyaşı üretimine neden olabilir. Öyleyse, bu koşulların başka belirtileri de olacaktır.
Diğer artrit belirtileri eklem ağrısı, yorgunluk ve ateştir. Diyabetin erken belirtileri arasında sık idrara çıkma ve aşırı susama bulunur. Altta yatan durumun teşhisi ve tedavisi kuru göz semptomlarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Otoimmün bir hastalığın tedavisi, bir immünosüpresan ilaç veya bir kortikosteroid içerebilir. Diyabet, kan şekerinizi daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları, diyet ve ilaçlarla yönetmeyi içerir.

10. Blefarit

Blefarit, iç göz kapağınızdaki küçük yağ bezleri tıkandığında ve iltihaplandığında gelişir. Kuru gözlerle birlikte, kirpiklerinizin etrafında yağlı pullar olabilir.
Bu durumun tedavisi yok. Ancak kapalı gözlerin üzerine birkaç dakika sıcak bir kompres uygulayarak ve göz kapaklarınızı bebek şampuanı ile temizleyerek iltihabı azaltabilirsiniz. İltihap iyileşene kadar kuru gözleri ve kızarıklığı azaltmak için yapay gözyaşları kullanın.
Belirtileriniz düzelmezse, doktorunuza danışın ve antibiyotik göz damlası ile tedavi hakkında bilgi alın.

11. Alerjiler

Alerjiler ayrıca kronik kuru gözü tetikleyebilir. Gözleriniz kaşıntılı, kırmızı ve sulu görünebilir. Oral antihistamin alerjilerinizi azaltabilir, ancak bu ilaçlar kuru göz semptomlarını kötüleştirebilir.
Sadece alerjilerden göz semptomları yaşıyorsanız, doktorunuzdan antihistaminik göz damlaları hakkında bilgi isteyin.

12. Hafif dehidrasyon

Bazen, kuru göz dehidrasyonun veya yeterli sıvı içmemenin sonucudur. Dehidratasyonun diğer semptomları arasında koyu idrar, enerji eksikliği, baş dönmesi, hızlı bir kalp atışı ve idrar yapma yoktur.
Sıvı alımınızı artırmak ve daha fazla su içmek, hafif dehidrasyonu artırabilir ve kronik kuru gözü hafifletebilir.

13. Düşük nem

Kuru hava kuru gözlere de katkıda bulunur. Bu, evinizde düşük nem varsa veya bir hava menfezinin yanında uyuyorsanız veya çalışıyorsanız olabilir.
Yatağınızı veya masanızı hava doğrudan gözlerinize üflemeyecek şekilde hareket ettirmek semptomları iyileştirebilir. Havayı nemlendirmek ve gözyaşı buharlaşmasını önlemek için bir nemlendirici kullanmak da isteyebilirsiniz.

14. Duman

Sigara içmek veya ikinci el dumana maruz kalmak da gözlerinizi kurutabilir.
Dumanlı ortamlardan kaçının ve sigara içiyorsanız sigarayı bırakmak için gerekli adımları atın. Nikotin replasman tedavisi kullanın veya doktorunuzdan isteklerinizi azaltmak için reçeteli bir ilaç isteyin.

15. Kontakt lensler

Kontakt lenslerin uzun süreli kullanımı, kronik kuru göz için başka bir risk faktörüdür. Bunun nedeni bazı lenslerin korneaya oksijeni engellemesidir.
Gözleriniz yeterli yağlama almazsa, gözlüklere geçin ve göz doktorunuza özellikle kuru gözler için temasları sorun. Bu lensler gözlerinizin nemi tutmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Paket servisi

Kronik kuru gözü hafifletmenin ilk adımlarından biri, semptomlarınıza neyin neden olduğunu anlamaktır. İlaçlı göz damlaları ve birkaç basit yaşam tarzı ayarlaması ile gözlerinizin yağlandığından emin olarak; Bu, kuru göz komplikasyonları riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Artık tedbirlerinizi bu doğrultularda düzenlemek size kalmıştır.
Yararlanılan Kaynaklar:
5_ Healthline

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski