Genel Olarak Panik Ataklar!

Panik ataklar ani, yoğun korku, panik veya kaygı dalgalanmalarıdır. Bunaltıcıdırlar ve fiziksel ve duygusal semptomları vardır.
Panik atak geçiren birçok kişi nefes almakta zorluk çekebilir, bolca terleyebilir, titreyebilir ve kalplerinin çarptığını hissedebilir.
Bazı insanlar panik atak sırasında göğüs ağrısı ve gerçeklikten ya da kendisinden kopma hissi yaşayacaklar, bu yüzden kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Bazılarıda inme geçirmiş gibi hissettiklerini bildirdi.
Panik atak korkutucu olabilir ve size hızlı bir vurgun yedirebilir. Bir panik atak geçirdiğinizde veya bir tanesinin geldiğini hissettiğinizde panik atağınızı durdurmaya çalışmak için kullanabileceğiniz 11 strateji:

1. Derin bir nefes alın

Hiperventilasyon korkuyu artırabilecek bir panik atak belirtisi olmakla birlikte, derin nefes alma bir saldırı sırasında panik belirtilerini azaltabilir.
Nefesinizi kontrol edebiliyorsanız, diğer semptomları ve panik atağın kendisini daha kötü hale getirebilecek hiperventilasyonu deneyimleme olasılığınız daha düşüğe indirebilirsiniz.
Derin nefesleri burnunuzdan alıp ağzınızdan çıkarmaya odaklanın, havanın göğsünüzü ve karnınızı yavaşça doldurduğunu hissedin ve sonra yavaşça tekrar bırakın. Dört kişilik bir nefes alın, bir saniye bekleyin ve daha sonra dört kişilik bir nefes daha alın. Etkisini göreceksiniz bunu yaşamanız gerekir. Zira bu, vakaların üzerinde etkili olmuş ve onların ağzından teyit edilmiştir.

2. Panik atak geçirdiğinizi anlayın

Kalp krizi yerine panik atak geçirdiğinizi fark ederek, bunun geçici olduğunu, geçeceğini ve iyi olduğunuzu kendinize hatırlatabilirsiniz.
Her ikisi de panik atak belirtileri olmak üzere, ölüyor olabileceğiniz ya da bu sebeple yaklaşmakta olan kıyametin görünmekte olduğu korkusunu ortadan kaldırın. Bu, semptomlarınızı azaltmak için diğer tekniklere odaklanmanıza izin verebilir.

3. Gözlerinizi kapatın

Bazı panik ataklar sizi bunaltan tetikleyicilerden gelir. Çok sayıda uyaranla hızlı tempolu bir ortamdaysanız, bu panik ataklarınızı besleyebilir. Bu da azmasına neden olur.
Uyaranları azaltmak için panik atak sırasında gözlerinizi kapatın. Bu, ekstra uyaranları engelleyebilir ve nefesinize odaklanmayı kolaylaştırabilir.

4. Geldiğinin farkında olun

Farkındalık, etrafınızdakilerin gerçekliğine sizi odaklamaya yardımcı olabilir. Bu da bulunduğunuz ortamdan kopmanızı engeller. Panik ataklar, gerçeklikten kopma veya ayrılma hissine neden olabileceğinden, bu panik atak yaklaşırken veya  gerçekleşirken; farkına varmanız, bununla mücadele edebilmenizi sağlar.
Bildiğiniz fiziksel hislere odaklanın, örneğin ayaklarınızı yere basmak veya elbisenizin dokusunu ellerinizde hissetmek gibi. Bu özel duyumlar sizi gerçekte sıkı bir şekilde toparlar ve size odaklanmaya teşvik eder. Bu iyi bir destektir.

5. Herhangi bir nesneye odaklanın

Bazı hastalar panik atak sırasında tüm dikkatlerini odaklamak için tek bir nesne bulmayı yararlı bulmaktadır. Bir nesneyi net bir şekilde seçin ve bununla ilgili her şeyi bilinçli olarak not edin. Gözleriniz ve algınılarınızla.
Örneğin, saatin üzerine dokunun nasıl sarsıldığını ve hafifçe elinizin kaydığını fark edebilirsiniz. Nesnenin desenlerini, rengini, şekillerini ve boyutunu kendinize açıklayın. Tüm enerjinizi bu nesneye odaklayın, panik belirtileriniz azalabilir. Seçeceğiniz nesne size kalmıştır. O anın şartlarına göre nesneyi belirleyin. Bu sizi tamamen içine alacak bir nesne veya insan olsun.

6. Gevşeme tekniklerini kullanın

Derin nefes alma gibi, kas gevşetme teknikleri de vücudunuzun tepkisini mümkün olduğunca kontrol ederek panik ataklarınızı durdurmaya yardımcı olabilir.
Elinizdeki parmaklar gibi basit bir şeyle başlayarak, bir seferde bir kası bilinçli olarak gevşetin ve vücudunuzda yukarı doğru ilerleyin.
Kas gevşetme teknikleri, bunları önceden uyguladığınızda en etkili yol olacaktır.

7. Huzur bulduğunuz bir yer hayal edin

Dünyada aklınıza gelebilecek en rahatlatıcı yer neresi? Yavaşça dalgalanan güneşli bir plaj mı? Dağlarda koşan bir vahşi hayvan ve ya bir dağ evi?
Kendinizi orada hayal edin ve ayrıntılara mümkün olduğunca odaklanmaya çalışın. Ayak parmaklarınızı ılık kuma gömdüğünüzü veya çam ağaçlarının keskin kokusunu aldığınızı hayal edin.
Burası sessiz, sakin ve rahatlatıcı olmalıdır. Bulunduğunuz şehrin veya özlem duyduğunuz başka bi yerin sokaklarında, gerçek hayatta şehirleri ne kadar çok seviyor olursanız olun. Bu madde en zevk veren etken bize göre tabi.

8. Hafif egzersize katılın

Endorfinler kanın hemen pompalanmasını sağlar. Vücudumuzu ruh halimizi iyileştirebilecek endorfinlerle ritme sokmaya yardımcı olabilir. Stresli olduğunuz için, yürüme, yüzme veya sizin seçeceğiniz o anki koşullara bağlı olarak  vücudunuza hafif egzersizler yaptırın.
Bunun istisnası, hiperventilasyon yapıyor veya nefes almakta zorlanıyorsanız. Önce nefesini yakalamak için elinizden geleni yapın.

9. Lavantayı elinizde tutun

Lavanta, rahatlatıcı ve stres giderici olarak bilinir. Vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olabilir. Panik ataklara yatkın olduğunuzu biliyorsanız, bir lavanta esansiyel yağını elinizde tutun ve panik atak geçirdiğinizde önkollarınıza biraz sürün. Kokusunu gözlerinizi kapatarak soluyun.
Ayrıca lavanta veya papatya çayı içmeyi de deneyebilirsiniz Her ikisi de rahatlatıcı ve yatıştırıcıdır.
Lavanta benzodiazepinler ile birleştirilmemelidir Bu kombinasyon yoğun uyuşukluğa neden olabilir.

10. Bir kelimeyi sürekli tekrarlayın

Bir kelimeyi veya sloganı sürekli tekrarlamak rahatlatıcı ve güven verici olabilir. Panik atak sırasında size bağlanacak bir şeyler verebilir.
İster basitçe “Bu da geçecek” ya da sizinle kişisel olarak konuşan bir kelime olsun, panik atağın azalmaya başladığını hissedene kadar kafanızdaki döngüyü tekrarlayın.  Bu saydığımız maddeler arasındaki en basit yollardan biri.

11. Benzodiazepinler (ilaç) alın

Benzodiazepinler , bir atak olduğunu hissettiğiniz anda alırsanız panik atakların tedavisinde yardımcı olabilir.
Panik tedavisine diğer yaklaşımlar tercihli olsa da, psikiyatri alanı, yukarıda listelenen diğer yaklaşımlara tam olarak (veya bazı durumlarda) cevap vermeyecek bir avuç insan olduğunu ve bu nedenle, terapiye farmakolojik yaklaşımlara bağlı olacaktır çoğu zaman...
Bu yaklaşımlar genellikle, bazıları alprazolam (Xanax) gibi bu durumun tedavisi için FDA onayı taşıyan benzodiazepinleri içerir.
Benzodiazepinler reçeteli bir ilaç olduğundan, ilacı hazır bulundurmak için muhtemelen bir panik bozukluğu teşhisine ihtiyacınız olacaktır .
Bu ilaç oldukça bağımlılık yapabilir ve vücut zamanla buna adapte olabilir. Sadece az miktarda ve aşırı ihtiyaç durumunda kullanılmalıdır. Tabi biz kesinlikle ilaç önermiyoruz. Alacaksanızda kesinlikle doktor kontrolünde yapın bu eylemi. Aksi halde daha kötü sonuçlar doğabilir. Siz soğukkanlı olduğunuz ve yukarda saydığımız maddeleri düzenli olarak uygulama iradeisini gösterdiğiniz sürece; Bu sorun ortadan çok kolay kalkacaktır emin olun.

Yorum Kısmına Hangi Bu Konuyla İlgili Deneyimlerinizi Paylaşarak; Sizinle Aynı Durumda Olan İnsanlara Yol Gösterebillirsiniz. Kimliğiniz Gizli Tutuluyor Bunun Düşünmeyin... Geçmiş Olsun.


Kaynaklar:
1) 2) 3) 4) 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski