Kulak kiri birikmesi nedir?

Kulak kanalınız daha yaygın olarak kulak kiri olarak bilinen kulak kiri adı verilen mumsu bir yağ üretir. Bu balmumu kulağı toz, yabancı partiküller ve mikroorganizmalardan korur. Ayrıca kulak kanalı derisini su nedeniyle tahrişten korur. Normal koşullarda, fazla balmumu kanaldan ve kulak açıklığına doğal olarak girer ve daha sonra yıkanır.
Bezleriniz gereğinden fazla kulak kiri yaptığında, sertleşebilir ve kulağı tıkayabilir. Ne zaman kulaklarını temizlemek , yanlışlıkla bir neden balmumu derin itebilir tıkanıklığı . Balmumu birikmesi geçici işitme kaybının yaygın bir nedenidir .
Kulak kiri birikmesini evde tedavi etmeye çalışırken çok dikkatli olmalısınız. Sorun devam ederse, doktorunuzu ziyaret edin. Tedavi genellikle hızlı ve ağrısızdır ve işitme tamamen geri yüklenebilir.
Kulak kiri birikmesinin nedenleri
Bazı insanlar çok fazla kulak kiri üretmeye eğilimlidir. Yine de, fazla balmumu otomatik olarak tıkanmaya yol açmaz. Aslında, kulak kiri tıkanmasının en yaygın nedeni evde çıkarılmasıdır. Pamuklu çubuklar, kulak kanalınızdaki diğer nesneleri kullanmak da balmumunu daha da derine iterek bir tıkanma oluşturabilir.
Sık sık kulaklık kullanıyorsanız balmumu birikmesi olasılığı daha yüksektir. Kulak kirinin kulak kanallarından çıkmasını yanlışlıkla engelleyebilir ve tıkanıklıklara neden olabilirler.
Kulak kiri birikmesi belirtileri ve semptomları
Kulak kirinin görünümü açık sarıdan koyu kahverengiye kadar değişir. Daha koyu renkler mutlaka bir tıkanıklık olduğunu göstermez.
Kulak kiri birikmesi belirtileri şunları içerir:
  • genellikle geçici olan ani veya kısmi işitme kaybı
  • kulak çınlaması veya vızıltı olan kulak çınlaması
  • kulakta dolgunluk hissi
  • kulak ağrısı
Çıkartılmamış kulak kiri birikmesi enfeksiyona neden olabilir Enfeksiyon belirtileri yaşıyorsanız, örneğin:
  • kulağında şiddetli ağrı
  • kulağınızda acı çekmeyen ağrı
  • kulağından drenaj
  • ateş
  • öksürme
  • kalıcı işitme kaybı
  • kulağından gelen bir koku
  • baş dönmesi
İşitme kaybı, baş dönmesi ve kulak saçlarının da başka birçok nedeni olduğunu belirtmek önemlidir. Bu semptomlardan herhangi biri sık görülürse doktorunuza danışın. Tam bir tıbbi değerlendirme, sorunun aşırı kulak kiri veya başka bir sağlık sorunundan kaynaklanıp kaynaklanmadığının belirlenmesine yardımcı olabilir.

Çocuklarda kulak kiri

Çocuklar, yetişkinler gibi doğal olarak kulak kiri üretir. Balmumunu çıkarmak cazip gelse de, bunu yapmak çocuğunuzun kulaklarına zarar verebilir.
Çocuğunuzun kulak kiri birikmesi veya tıkanması olduğundan şüpheleniyorsanız, bir çocuk doktoru görmek en iyisidir. Çocuğunuzun doktoru ayrıca düzenli kulak muayeneleri sırasında fazla balmumu fark edebilir ve gerektiğinde çıkarabilir. Ayrıca, çocuğunuzun kulaklarına veya diğer nesnelerini kulaklarına tahriş etmediğini fark ederseniz, doktorlarından kulaklarını balmumu birikmesi açısından kontrol etmelerini isteyebilirsiniz.

Yaşlı yetişkinlerde kulak kiri

Kulak kiri yaşlı yetişkinlerde de sorunlu olabilir. Bazı yetişkinler balmumu oluşumunun işitmeyi engelleyene kadar gitmesine izin verebilir. Aslında, yaşlı erişkinlerde iletken işitme kaybının çoğu vakasına kulak kiri birikmesi neden olur. Bu seslerin boğuk görünmesini sağlar. İşitme cihazı ayrıca mum tıkanmasına da katkıda bulunabilir.

Aşırı kulak kirinden nasıl kurtulur

Hiçbir zaman kulak kirini biriktirmeye çalışmamalısın. Bu, kulağınıza büyük zarar verebilir ve enfeksiyon veya işitme kaybına yol açabilir.
Bununla birlikte, genellikle aşırı kulak kirinden kendiniz kurtulabilirsiniz. Gerekirse kulaklarınızın dış kısmında pamuklu çubuk kullanın.

Kulak kiri yumuşatıcı

Kulak kirini yumuşatmak için, özellikle bu amaç için yapılmış tezgah üstü damlalar satın alabilirsiniz. Aşağıdaki maddeleri de kullanabilirsiniz:
  • Mineral yağ
  • hidrojen peroksit
  • karbamid peroksit
  • bebek yağı
  • Gliserin

Kulak irrigasyonu

Kulak kirini biriktirmenin başka bir yolu kulağı sulamaktır . Kulak yaralanması veya kulağınıza tıbbi müdahale yapılmışsa asla kulağınızı sulamaya çalışmayın. Bir Sulama rüptüre kulak zarı kaybı veya enfeksiyon işitme neden olabilir.
Asla ağzınızı veya dişlerinizi sulamak için üretilmiş ürünler kullanmayın. Kulak zarınızın güvenli bir şekilde tolere edebileceğinden daha fazla güç üretir.
Kulağınızı doğru bir şekilde sulamak için, tezgah üstü kitle sağlanan talimatları izleyin veya aşağıdaki adımları izleyin:
  1. Başınız dik konumda durun veya oturun.
  2. Kulağınızın dışını tutun ve yavaşça yukarı doğru çekin.
  3. Bir şırınga ile kulağınıza bir vücut ısısı suyu akışı gönderin. Çok soğuk veya çok sıcak su baş dönmesine neden olabilir.
  4. Başınızı devirerek suyun akmasına izin verin.
Bunu birkaç kez yapmak gerekebilir. Sıklıkla balmumu birikmesi ile uğraşırsanız, rutin kulak irrigasyonları durumun önlenmesine yardımcı olabilir.
Doktorunuzdan yardım almak
Çoğu insan kulak kirinin giderilmesi için sık tıbbi yardıma ihtiyaç duymaz. Aslında, Cleveland Clinic , yıllık doktor randevunuzda yılda bir kez temizliğin genellikle tıkanıklığı önlemek için yeterli olduğunu söylüyor.
Balmumunu temizleyemiyorsanız veya kulağınız daha fazla tahriş olursa, tıbbi yardım alın. Diğer durumlar kulak kiri birikmesi semptomlarına neden olabilir. Doktorunuzun bunları dışlayabilmesi önemlidir. İç kulağınıza açıkça görmek için büyüteçli ışıklı bir enstrüman olan bir otoskop kullanabilirler.
Balmumu birikimini gidermek için doktorunuz şunları kullanabilir:
  • sulama
  • vakumlama
  • küçük, kavisli bir alet olan bir küret
Son bakım için doktorunuzun talimatlarını dikkatle izleyin.
Çoğu insan kulak kiri çıkarıldıktan sonra iyi yapar. İşitme çoğu zaman derhal normale döner. Bununla birlikte, bazı insanlar çok fazla balmumu üretmeye eğilimlidir ve sorunla tekrar karşılaşacaktır.

Kulak mumları ile ilgili uyarı

Kulak mumları kulak kirinin birikmesi ve diğer durumlar için bir tedavi olarak pazarlanmaktadır. Ancak ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA)Güvenilir Kaynak tüketicileri bu ürünlerin güvenli olmayabileceği konusunda uyarıyor.
Bu tedavi kulak konisi veya termal kulak kepçesi tedavisi olarak da bilinir. Balmumu veya parafinle kaplanmış yanan bir kumaş tüpünün kulağa sokulmasını içerir. Teori, üretilen emişin balmumu kulak kanalından çekeceğidir. FDA'ya göre, bu mumların kullanımı aşağıdakilere neden olabilir:
  • kulakda ve yüzde yanmalara sebep olabilir
  • kanamaya yol açabilir
  • delinmiş kulak zarları ortaya çıkabilir
  • damlayan balmumundan kaynaklanan yaralanmalar
  • yangın tehlikeleri vs.
Bu özellikle hareketsizliği olan küçük çocuklar için tehlikeli olabilir. FDA, bazıları ayakta tedavi gerektiren yaralanma ve yanık raporları aldı. Ajans, bu tür olayların muhtemelen eksik rapor edildiğine inanıyor.
Bu ürünleri kullanmaya çalışmadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

Görünüm oranı nedir?

Bazen rahatsız edici olsa da, kulak kiri kulak sağlığınızın doğal bir parçasıdır. Kulak kirini nesnelerle temizlemekten kaçınmalısınız çünkü bu sorunu daha da kötüleştirebilir. Ciddi durumlarda, pamuklu çubuklar kulak zarına veya kulak kanalına bile zarar verebilir.
Tıbbi yardım genellikle sadece kendi başına ortaya çıkmayan fazla kulak kiri varsa gereklidir. Kulak kiri birikmesi veya tıkanması olduğundan şüpheleniyorsanız, yardım için doktorunuza danışın.
KAYNAKLAR:
1) 2) 3) 4) 5)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski