LÜTFEN! Sabırlı Bir Şekilde Tane Tane Okuyup Anlayınız. 
Unutmayın! Sizin Ve En Değerlinizin Sağlığı Söz Konusu...

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en heyecan verici ve mutlu deneyimlerden biri olabilir.
Bununla birlikte, bazı anneler için kafa karıştırıcı ve ezici bir zaman da olabilir.
İnternet, dergiler ve reklamlar, hamilelik sırasında nasıl sağlıklı kalacağınıza dair tavsiyeleri ile size ışık tutabilir ve ya yanlış yönlendirebilir.
Çoğu kadın yüksek cıva içeren deniz ürünleri, alkol ve sigaraların hamilelik sırasında zararlı olduğunu bilirken, birçoğu bazı vitamin, mineral ve bitkisel takviyelerin de kaçınılması gerektiğinin farkında değildir aslında. Bu takviyelerde size sigara, alkol vs. gibi ürünler gibi zarar verebilir.
Hangi takviyelerin güvenli olduğu ve hangilerinin sıklıkla güvenli olmadığına dair hakkında bilgi, kaynaklar arasında değişiklik göstererek işleri daha karmaşık hale getirir.
Bu makale, hamilelik sırasında hangi takviyelerin alınmasının güvenli olduğunu ve bazı takviyelerin neden kaçınılması gerektiğini açıklayacaktır. Dünya otorileri tarafından onaylanan güvenilir kaynaklar ışığında tabiki... Şimdi konumuza giriş yapalım;
Neden Hamilelikte Takviye Almalı?
Doğru besinleri tüketmek yaşamın her aşamasında önemlidir, ancak hamile kadınların hem kendilerini hem de büyüyen bebeklerini beslemesi gerektiğinden özellikle hamilelik sırasında önemlidir.

Hamilelik, Besin İhtiyacını Artırır

Hamilelik sırasında, bir kadının makrobesin alım ihtiyacı önemli ölçüde büyür . Makrobesinler karbonhidratları, proteinleri ve yağları içerir.
Örneğin, protein alımının gebe olmayan kadınlar için kilo başına önerilen 0.36 gramdan (kg başına 0.8 gram), hamile kadınlar için kilo başına 0.5 gram'a (kg başına 1.1 gram) artması gerekmektedir.
Bununla birlikte, vitaminler, mineraller ve eser miktarda elementler içeren mikrobesinlerin gereksinimi makrobesinler ihtiyacından daha fazla artar.
Vitaminler ve mineraller hamileliğin her aşamasında anne ve fetal büyümeyi destekler. Bu vitaminlerin hücre büyümesi ve hücre sinyali gibi kritik işlevleri desteklemesi gerekir.
Bazı kadınlar bu artan talebi iyi planlanmış, besin açısından yoğun bir diyetle karşılayabilirken , diğerleri bundan bi haber ya da yanlış diyet uyguluyor.
Bazı hamile kadınların aşağıdakiler dahil çeşitli nedenlerle vitamin ve mineral takviyeleri alması gerekebilir:
  • Besin eksiklikleri: Bazı kadınlar, bir kan testinin bir vitamin veya mineral eksikliğini ortaya çıkardıktan sonra takviye almaları gerekebilir. Folat gibi besin eksikliği, doğum kusurlarıyla bağlantılı olduğundan, eksiklikleri düzeltmek önemlidir.
  • Hiperemezis gravidarum: Bu gebelik komplikasyonu şiddetli bulantı ve kusma ile karakterizedir. Kilo kaybına ve besin eksikliğine yol açabilir.
  • Diyet kısıtlamaları: Veganlar ve gıda intoleransı ve alerjisi olanlar da dahil olmak üzere belirli diyetleri takip eden kadınların, mikro besin eksikliklerini önlemek için vitamin ve minerallerle desteklenmesi gerekebilir.
  • Sigara içmek: Annelerin hamilelik sırasında sigara içmemesi kesinlikle kritik olmasına rağmen, sigara içmeye devam edenler C vitamini ve folat gibi belirli besin maddelerine daha fazla ihtiyaç duymaktadır.
  • Çoğul gebelikler: Birden fazla bebek taşıyan kadınların mikrobesin ihtiyacı, bir bebek taşıyan kadınlara göre daha fazladır. Hem anne hem de bebekleri için en uygun beslenmeyi sağlamak için genellikle takviye gereklidir.
  • MTHFR gibi genetik mutasyonlar: MTHFR, folatı vücudun kullanabileceği bir forma dönüştüren bir gendir. Bu gen mutasyonuna sahip hamile kadınların komplikasyonları önlemek için belirli bir folat formuyla takviye etmesi gerekebilir.
  • Kötü beslenme: Besin değeri düşük yiyecekleri tüketen veya seçen kadınların eksiklikleri önlemek için vitamin ve minerallerle takviye etmesi gerekebilir.
Buna ek olarak, Amerikan Obstetrik ve Jinekoloji Kongresi uzmanları tüm hamile kadınların doğum öncesi vitamin ve folik asit takviyesi almasını önermektedir. Bunun beslenme boşluklarını doldurması ve spina bifida gibi doğum kusurlarını önlemesi önerilir.
Bu nedenlerden dolayı, birçok annenin vitamin ve mineral takviyelerine yönelmesi olasıdır.

Hamilelikte Bitkisel Takviyeler

Mikrobesinlere ek olarak, bitkisel takviyeler popülerdir.
Bir çalışma, ABD'deki hamile kadınların yaklaşık% 15.4'ünün bitkisel takviyeler kullandığını ortaya çıkardı.
Endişe verici bir şekilde, bu kadınların% 25'inden fazlası doktorlarına bu bitkisel besinleri aldıklarını bildirmediler.
Bazı bitkisel takviyeleri hamilelik sırasında almak güvenli olsa da, en az bunun kadar güvenli olmayacak çok daha fazlası vardır.
Bazı otlar mide bulantısı ve mide rahatsızlığı gibi yaygın hamilelik komplikasyonlarına yardımcı olsa da, bazıları hem anne hem de fetus için zararlı olabilir.
Ne yazık ki, hamile kadınlar tarafından bitkisel takviyelerin kullanımı ile ilgili çok fazla araştırma yoktur ve takviyelerin hamile anneleri nasıl etkileyebileceği hakkında çok şey bilinmemektedir.
ÖZETGebe kadınlar çeşitli nedenlerle mikrobesin ve bitkisel takviyelere başvururlar. Bazıları güvenli ve yardımsever olsa da, diğerleri hem anne hem de bebek için zararlı olabilecek ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Hamilelikte Güvenli Olarak Kabul Edilen Takviyeler

Tıpkı ilaçlar gibi, tüm mikrobesin ve bitkisel takviyeler, gerekli olduklarından ve güvenli miktarlarda alındıklarından emin olmak için doktorunuz tarafından onaylanmalı ve denetlenmelidir.
Her zaman ürünlerini Amerika Birleşik Devletleri Farmakopesi Sözleşmesi (USP) gibi üçüncü taraf kuruluşlar tarafından değerlendirilmesini sağlamak için gönüllü olan saygın bir markadan vitamin satın alın.
Bu, vitaminlerin kalite standartlarına uygun olmasını ve genellikle alınması en güvenli olanını tüketicilere sağlar.

1. Prenatal Vitaminler

Prenatal vitaminler, hamilelik sırasında artan mikrobesinlere olan talebi karşılamak için özel olarak formüle edilen multivitaminlerdir.
Gebelikten önce, hamilelik ve emzirme döneminde alınmaları amaçlanmıştır.
Gözlemsel çalışmalar, doğum öncesi vitaminlerle takviyenin erken doğum ve preeklampsi riskini azalttığını göstermiştir. Preeklampsi, yüksek tansiyon ve muhtemelen idrardaki protein ile karakterize potansiyel olarak tehlikeli bir komplikasyondur.
Doğum öncesi vitaminlerin sağlıklı bir diyetin yerini alması amaçlanmamış olsa da, hamilelik sırasında yüksek talep gören ekstra mikro besinleri sağlayarak besinsel boşlukları önlemeye yardımcı olabilirler.
Prenatal vitaminler, hamile kadınların ihtiyaç duyduğu vitaminleri ve mineralleri içerdiğinden, doktorunuz tarafından önerilmedikçe ek vitamin veya mineral takviyeleri almak gerekli olmayabilir.
Prenatal vitaminler genellikle doktorlar tarafından reçete edilir ve reçetesiz de bulunur.

2. Folat

Folat, DNA sentezi, alyuvar üretimi ve fetal büyüme ve gelişmede hafife alınmayacak rol oynayan bir B vitaminidir.
Folik asit , birçok takviyede bulunan sentetik folat formudur. Vücutta aktif folat L-metilfolat formuna dönüştürülür.
Nöral tüp defektleri ve yarık damak ve kalp defekti gibi konjenital anormallikler riskini azaltmak için gebe kadınların günde 600 ug folat veya folik asit almaları önerilir.
6.105 kadını içeren beş randomize çalışmanın gözden geçirilmesinde günlük folik asit takviyesi, nöral tüp defekti riskinin azalması ile ilişkili bulunmuştur. Olumsuz yan etki görülmemiştir.
Diyet yoluyla yeterli folat elde edilebilse de, birçok kadın yeterli folat bakımından zengin gıdalar yemez ve  bu da takviyeyi gerekli kılar.
Ayrıca, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, çocuk doğurma çağındaki tüm kadınların günde en az 400 mg folat veya folik asit tüketmesini önermektedir.
Çünkü birçok hamilelik planlanmamıştır ve folat eksikliğinden kaynaklanan doğum kusurları, çoğu kadın daha hamile olduklarını bile bilmeden önce hamilelikte çok erken ortaya çıkabilir.
Hamile kadınlar için, özellikle MTHFR genetik mutasyonu olanlarda, maksimum alım sağlamak için L-metilfolat içeren bir takviye seçmek akıllıca olabilir.

3. Demir

Maternal kan hacmi yaklaşık% 50 arttığından, demir ihtiyacı hamilelik sırasında önemli ölçüde artar.
Demir oksijen taşınması ve fetus ve plasentanın sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için kritik öneme sahiptir.
ABD'de gebe kadınlardaki demir eksikliği prevalansı % 18 civarındadır ve bu kadınların% 5'i anemiktir.
Hamilelik sırasında anemi, erken doğum ve maternal depresyon ve bebek anemisi görülebilmektedir.
Önerilen günde 27 mg demir alımı çoğu prenatal vitamin ile karşılanabilir. Bununla birlikte, demir eksikliği veya anemisi olan hamile kadınlar, doktorları tarafından yönetilen daha yüksek demir dozlarına ihtiyaç duyarlar.
Demir eksikliği olmayan hamile kadınlar, olumsuz yan etkilerden kaçınmak için önerilen demir alımından daha fazla almamalıdır Bunlar kabızlık, kusma ve anormal derecede yüksek hemoglobin seviyelerini içerebilir bu da istenmeyen problemlere sebep olabilir.

4. D Vitamini

Bu yağda çözünen vitamin , bağışıklık fonksiyonu, kemik sağlığı ve hücre bölünmesi için önemlidir.
Hamilelik sırasında D vitamini eksikliği , sezaryen, preeklampsi, erken doğum ve gestasyonel diyabet riskinde artışla bağlantılıdır.
Hamilelik sırasında önerilen D vitamini alımı günde 600 IU'dur. Bununla birlikte, bazı uzmanlar hamilelik sırasında D vitamini ihtiyaçlarının çok daha yüksek olduğunu öne sürmektedir.
Tüm hamile kadınlar D vitamini eksikliği taraması ve uygun takviye konusunda doktorlarıyla konuşmalıdır. Bu konu hakkında mutlaka sağlıklı bilgi almalıdır.

5. Magnezyum

Magnezyum , vücudunuzdaki yüzlerce kimyasal reaksiyona karışan bir mineraldir. Bağışıklık, kas ve sinir fonksiyonunda kritik roller oynar.
Hamilelik sırasında bu mineral eksikliği, kronik hipertansiyon ve erken doğum riskini artırabilir.
Bazı çalışmalar magnezyum takviyesinin fetal büyüme kısıtlaması ve erken doğum gibi komplikasyon riskini azaltabileceğini düşündürmektedir.

6. Zencefil

Zencefil kökü yaygın olarak baharat ve bitkisel takviye olarak kullanılır.
Ek olarak, en sık hareket hastalığı, hamilelik veya kemoterapinin neden olduğu bulantı tedavisinde kullanılır .
Dört çalışmanın gözden geçirilmesi, zencefilin hamileliğe bağlı bulantı ve kusmanın tedavisinde hem güvenli hem de etkili olduğunu göstermiştir.
Bulantı ve kusma hamilelik sırasında yaygındır, kadınların% 80'ine kadarı bunu hamileliğin ilk üç ayında yaşamaktadır.
Zencefil bu hoş olmayan gebelik komplikasyonunu azaltmaya yardımcı olsa da, maksimum güvenli dozu tanımlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

7. Balık Yağı

Balık yağı , fetal beyin gelişimi için önemli olan iki esansiyel yağ asidi olan DHA ve EPA içerir .
Hamilelikte DHA ve EPA ile takviye etmek, bebeğin beyin gelişimini artırabilir ve annenin depresyonunu azaltabilir, ancak bu konudaki araştırmalar sonuçsuzdur. Bunuda ayrıca dikkate almak gerekir.
Gözlemsel çalışmalar hamilelik sırasında balık yağı ile takviye edilmiş kadınların çocuklarında gelişmiş bilişsel işlev göstermiş olsa da, birkaç kontrollü çalışma tutarlı bir fayda gösterememiştir.
Örneğin, 2.399 kadını içeren bir çalışmada, annelere hamilelik sırasında günde 800 mg DHA içeren balık yağı kapsülleri takviye edilmiş. Bebeklerin bilişsel işlevlerinde, anneleri olmayan bebeklere kıyasla hiçbir fark bulanamamış.
Bu çalışma aynı zamanda balık yağı takviyesinin annenin depresyonu üzerinde hiçbir etkisi olmadığını da bulmuştur.
Bununla birlikte, çalışma balık yağı ile takviyenin erken doğuma karşı koruduğunu ve bazı kanıtların balık yağının fetal göz gelişimine faydalı olabileceğini düşündürmektedir.
Maternal DHA seviyeleri uygun fetal gelişim için önemlidir ve takviye güvenli kabul edilir. Jüri, hamilelik sırasında balık yağı almanın gerekli olup olmadığına hala karar verememiştir.
DHA ve EPA'yı diyet yoluyla almak için, gebe kadınların her hafta somon, sardalya veya pollock gibi iki ila üç porsiyon düşük cıva balığı tüketmeleri öneriliyor.

8. Probiyotikler

Bağırsak sağlığına olan ilginin artmasıyla, birçok anne probiyotiklere yönelmiştir.
Probiyotikler , sindirim sağlığına yararlı olduğu düşünülen canlı mikroorganizmalardır.
Birçok çalışma, probiyotiklerin hamilelik sırasında güvenli olduğunu ve probiyotik kaynaklı enfeksiyon riskinin yanı sıra zararlı bir yan etki tespit edilmediğini göstermiştir.
Ek olarak, çeşitli çalışmalar probiyotiklerle takviyenin gestasyonel diyabet, doğum sonrası depresyon ve bebek egzaması ve dermatit riskini azaltabileceğini göstermiştir. 
Gebelikte probiyotik kullanımı ile ilgili araştırmalar devam etmektedir ve probiyotiklerin anne ve fetal sağlıktaki rolü hakkında daha fazla bilgi keşfedileceği bu tempoyla kesin.
ÖZETFolat, demir ve doğum öncesi vitaminler gibi takviyeler hamile kadınlar için güvenli kabul edilir. Bir vitamin, mineral veya bitki olsun, herhangi bir takviyeyi doktorunuzla her zaman koordinasyonlu bir şekilde almanız çok önemlidir..

Hamilelikte Kaçınılması Gereken Takviyeler

Bazı mikro besin maddelerini bitkilerle takviye etmek hamile kadınlar için güvenli olsa da, birçoğundan kaçınılmalıdır. Bunlara örnek olarak;

1. A Vitamini

Bu vitamin fetal görme gelişimi ve bağışıklık fonksiyonu için son derece önemli olmasına rağmen, çok fazla A vitamini zararlı olabilir.
A vitamini yağda çözünür olduğundan, vücut karaciğerde aşırı miktarda depolar.
Bu birikimin vücut üzerinde karaciğer hasarına yol açabilecek toksik etkileri içerebilir. Bebeklerde doğum kusurlarına bile neden olabilir.
Örneğin, hamilelik sırasında aşırı miktarda A vitamini konjenital doğum kusurlarına neden olduğu görülmüştür.
Prenatal vitaminler ve diyet arasında, hamile kadınlar yeterli A vitamini alabilmelidir ve ek takviye önerilmemelidir.

2. E Vitamini

Bu yağda çözünen vitamin; vücutta birçok önemli rol oynar aynı zamanda gen ekspresyonu ve bağışıklık fonksiyonunda da rol oynar.
E vitamini sağlık için çok önemli olsa da, hamile kadınların takviye etmemesi önerilir.
E vitamini takviyesinin anneler veya bebekler için sonuçları iyileştirdiği görülmemiştir. Ve bunun yerine karın ağrısı ve amniyotik torbanın erken yırtılması riskini artdığı görülebilir.

3. Karayılan Otu

Düğün çiçeği ailesinin bir üyesi olan karayılan otu, sıcak basmaları ve adet kramplarını kontrol etmek de dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılan bir bitkidir.
Erken doğuma neden olabilecek uterus kasılmalarına neden olabileceğinden, bu bitkiyi hamilelik sırasında almak güvenli değildir .
Karayılan otunun da bazı insanlarda karaciğer hasarına neden olduğu bulunmuştur.

4. Goldenseal

Goldenseal, etkileri ve güvenliği hakkında çok az araştırma olmamasına rağmen, solunum yolu enfeksiyonları ve ishali tedavi etmek için diyet takviyesi olarak kullanılan bir bitkidir.
Goldenseal, bebeklerde sarılığı kötüleştirdiği gösterilen berberin adı verilen bir madde içerir. Ölümcül olabilen nadir bir beyin hasarı türü olan kernicterus adı verilen bir duruma yol açabilir.
Bu nedenlerden dolayı, hamile kadınlar goldenseal'den kaçınmalıdır.

5. Dong quai

Dong quai, 1000 yılı aşkın süredir kullanılan ve Çin Tıbbında popüler olan bir bitki köküdür.
Menstrüel kramplardan yüksek tansiyona kadar her şeyi tedavi etmek için kullanılmasına rağmen, etkinliği ve güvenliği ile ilgili kanıtlar eksiktir.
Hamile kadınlar dong quai'den kaçınmalıdır çünkü uterus kasılmalarını uyarabilir ve potansiyel düşük yapma riskini artırabilir.

6. Yohimbe

Yohimbe, Afrika'ya özgü bir ağacın kabuğundan yapılan bir takviyedir.
Erektil disfonksiyondan obeziteye kadar çeşitli durumları tedavi etmek için bitkisel bir ilaç olarak kullanılır.
Bu bitki, yüksek tansiyon, kalp krizi ve nöbetler gibi tehlikeli yan etkilerle ilişkili olduğu için hamilelik sırasında asla kullanılmamalıdır.

7. Gebelikte Güvensiz Olarak Kabul Edilen Diğer Bitkisel Takviyeler:

  • Saw palmetto
  • Solucan otu
  • kırmızı yonca
  • melekotu
  • Civanperçemi
  • Pelin
  • Mavi Cohosh
  • yarpuz
  • Ephedra
  • Pelin
ÖZETHamilelik sırasında birçok vitamin ve bitkisel madde alınmamalıdır. Herhangi bir mikro besin veya bitkisel takviye almadan önce daima doktorunuza danışın.









Dip Not

Hamilelik, büyüme ve gelişme dönemidir, bu da sağlık ve beslenmeyi en öncelikli hale getirir.
Bazı takviyeler hamilelik sırasında yardımcı olabilirken, birçoğu hem hamile kadınlarda hem de bebeklerinde tehlikeli yan etkilere neden olabilir.
Önemli olarak, bazı vitaminler ve minerallerle takviye etmek beslenme boşluklarını doldurmaya yardımcı olabilirken, takviyeler sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzının yerini alamaz.
Vücudunuzu besin yoğun gıdalarla beslemek, yeterli egzersiz ve uyku almak ve stresi en aza indirmek, sizin ve bebeğiniz için sağlıklı bir hamilelik sağlamanın en iyi yoludur.
Belirli durumlarda takviyeler gerekli ve yardımcı olabilir, ancak dozlar, güvenlik ve potansiyel riskler ve faydalar konusunda daima doktorunuza danışın.
 Kaynak:

 1_  PubMed Central

Ulusal Sağlık Enstitülerinden saygın veritabanı ( ABD )

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski