Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etleriniz kanarsa, omuz silkebilir derin bir of çekebilir veya bunun normal olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak diş etlerinden kanama altta yatan bir sorunu gösterir.
Çok sert fırçalama, yaralanma, gebelik ve iltihaplanma gibi faktörler kanama diş etlerine katkıda bulunabilir. Diş eti iltihabı kızarıklık, şişlik ve hassasiyete neden olabilir ve diş eti iltihabı veya periodontitis gibi periodontal hastalığın bir işareti olabilir Bu hastalık yetersiz plak çıkarılmasından kaynaklanabilir.
Kanama diş etlerinin nedenini belirlemek, en uygun tedaviyi belirlemede anahtardır. Nedeni öğrendikten sonra, kanamayı durdurmak için bu 10 olası yol arasından seçim yapabilirsiniz.

1. İyi bir ağız hijyeni uygulayın

Kanayan diş etleri kötü diş hijyeninin bir işareti olabilir.
Sakız hattı boyunca plak birikmesi olduğunda diş etleri iltihaplanır ve kanar. Plak, dişlerinizi ve diş etlerinizi örten bakteri içeren yapışkan bir filmdir. Ve yeterince fırça veya diş ipi kullanmazsanız, bakteriler yayılabilir ve diş çürümesine veya diş eti hastalığına neden olabilir.
Ağız hijyenini iyileştirmek için dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın ve günde bir kez diş ipi kullanın. Dişlerinizi sağlıklı tutmak için daha fazla ipucu.
İyi ağız hijyeni özellikle hamile kadınlar için önemlidir. Hamilelik sırasında hormon dalgalanmaları da dişeti hastalığını ve kanama diş etlerini tetikleyebilir.

2. Ağzınızı hidrojen peroksit ile durulayın.

Dezenfektan olarak kullanmak için hidrojen peroksiti elinizde tutabilirsiniz. Ayrıca plakları çıkarabilir, diş eti sağlığını geliştirebilir ve diş eti kanamasını durdurabilirsiniz. Diş etleriniz kanıyorsa, fırçaladıktan sonra ağzınızı hidrojen peroksit ile durulayın , ancak çözeltiyi yutmayın.
Diş eti iltihabı diş etlerinin iltihaplanmasıdır ve bu durum kanamaya, şişmeye ve gerileyen diş etlerine neden olabilir. Yapılan bir çalışma, 99 kişiden bazılarına, dişeti iltihabının azaltılması ve dişlerin beyazlatılması üzerindeki çözeltinin etkinliğini incelemek için bir ağız durulaması hidrojen peroksit verildi. Çalışma, hidrojen peroksit ile durulanan grubun kontrol grubuna göre daha az diş eti iltihabına sahip olduğunu buldu.

3. Sigarayı bırakın

Riskini artıran ek olarak akciğer kanseri , kalp hastalığı ve inme , sigara dişeti hastalığı ile bağlantılıdır. Aslında, sigara içmek başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere diğer bir çok ülkedede ciddi diş eti hastalığının önemli bir nedenidir. 
Sigara içmek vücudunuzun bağışıklık sistemini azaltabilir ve vücudunuzun plak bakterileriyle savaşmasını zorlaştırabilir. Bu diş eti hastalığına yol açabilir.
Sigarayı bırakmak diş etlerinin iyileşmesine ve kanamayı durdurmasına yardımcı olabilir. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak en iyi yöntem hakkında doktorunuzla konuşun .

4. Stres seviyesini azaltın

Bir güvenilir kaynak çalışma periodontal hastalık ile duygusal stres arasında bir bağlantı olduğunu düşündürmektedir. Araştırmacılara göre, duygusal stresin bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz bir etkisi var. Bu, vücudun savunmasının bir diş eti enfeksiyonuyla savaşamayacağı noktaya kadar zayıflamasına neden olabilir. Bununla birlikte, bu hastalığın başlangıcını tetikleyebilecek stres miktarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Duygusal stresin bazı insanların ağız sağlığını ihmal etmesine neden olabileceğine ve bu da plak birikimine katkıda bulunabileceğine inanılmaktadır. Stresi azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyleri öğrenin.

5. C vitamini alımınızı artırın

C vitamini açısından zengin yiyecekler yemek, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve  diş eti kanamalarına neden olan diş eti enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olabilir.
Tersine, dişeti hastalığınız varsa diyetinizde yeterli C vitamini almamanız kanamayı kötüleştirebilir. Aslında, C vitamini eksikliği, iyi oral alışkanlıklar uygulasanız bile diş eti kanamasına neden olabilir.
C vitamini yönünden zengin besinler şunları içerir:
  • portakal
  • tatlı patatesler
  • kırmızı biber
  • havuçlar
Ayrıca doktorunuza C vitamini takviyesi almasını da isteyebilirsiniz. Güçlü bir antioksidan olarak, C vitamini bağ dokusunu güçlendirir ve diş etlerinin astarını korur, böylece her gün yeterince aldığınızdan emin olmak istersiniz. Yetişkinler için önerilen günlük C vitamini miktarı günde 65 ila 90 miligram arasındadır .

6. K vitamini alımınızı artırın

K vitamini takviyesi almak da kanama diş etlerini hafifletebilir. K vitamini, kan pıhtılaşmanıza yardımcı olduğu için önemli bir besindir. Bir eksiklik kolay kanamaya neden olabilir ve birgüvenilir kaynak çalışma diş eti kanamasına yol açabileceğini buldu.
K vitamini yönünden zengin besinler şunları içerir:
  • Ispanak
  • Kara lahana
  • Süs lahanası
  • Hardal yeşilliği
Besin Destekleri Ofisi yetişkin erkeklerin 120 mikrogram almak ve kadınların ise günlük K vitamini 90 mikrogram almak önerir.

7. Soğuk kompres uygulayın

Diş eti kanamalarına, her zaman dişeti hastalığı neden olmaz. Diş etleriniz travmadan veya dişeti dokusunda yaralanmadan da kanayabilir.
Bir soğuk kompres zamkı hattına uygulanan şişme azaltmak ve durma kanama kan akışını kısıtlayabilir. Diş etlerinize günde birkaç kez, 20 dakika ve 20 dakika buz torbası veya soğuk bir bez uygulayın.

8. Daha az karbonhidrat yiyin

Güvenilir Kaynak Yapılan bir araştırma da karbonhidrat alımınızı azaltmanın da diş eti sağlığını iyileştirebileceğini ve diş eti hastalığını önleyebileceğini bulmuştur. Karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler plak ve bakterilerin büyümesini teşvik eder. Diş etlerinizde ne kadar çok plak birikirse, diş eti kanama olasılığınız o kadar artar.
Her ne kadar düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak bu birikimi azaltsa da , karbonhidratları azaltmak plak oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

9. Yeşil çay için

Günlük olarak yeşil çay içmek periodontal hastalığı tersine çevirebilir ve kanama diş etlerini durdurabilir. Yeşil çay, vücudun ağızdaki bakterilere inflamatuar yanıtını azaltabilen doğal bir antioksidan olan kateşin içerir.
Yapılan bir güvenilir kaynak çalışma, 940 erkekde yeşil çayın periodontal sağlığı iyileştirmedeki etkinliği analiz edildi. Çalışma için araştırmacılar, yeşil çay içmeden önce ve sonra katılımcıların periodontal cep derinliğini ve dişeti dokusunda herhangi bir kayıp ve problama yoluyla dişeti kanaması insidanslarını incelediler. Sonuçlara göre, araştırmacılar bir insan ne kadar yeşil çay içerse, periodontal sağlıklarının o kadar iyi olduğu sonucuna vardı.
Tavsiye edilen günlük yeşil çay alımı üç ila dört bardaktır, ancak bazı araştırmacılar Günde 10 bardak Güvenilir Kaynak sağlıkta herhangi bir iyileşme olduğunu fark etmek.

10. Ağzınızı tuzlu suyla durulayın

Ağızdaki bakteriler ve iltihaplanma diş eti hastalığına neden olduğundan, ağzınızı düzenli olarak ılık tuzlu su karışımı ile durulamak bakterileri azaltabilir ve diş eti kanamasını durdurabilir.
Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyin ve ağzınızı günde üç ila dört kez birkaç saniye durulayın. Kanama bir yaralanma veya travmadan kaynaklanıyorsa, tuzlu su karışımı ile durulamak da ağzınızı temiz tutar ve yara enfeksiyonuna neden olabilecek bakterileri temizler.

Peki Ne Zaman Doktora Görünmeli

Diş eti kanaması 7 ila 10 gün içinde düzelmezse bir diş hekimine başvurun. Plak ve tartarı çıkarmak ve diş eti iyileşmesini desteklemek için derin diş temizliğine ihtiyacınız olabilir.
Doktorunuz ayrıca diş eti kanamasına neden olabilecek herhangi bir vitamin eksikliğini kontrol etmek için laboratuvar çalışması isteyebilir.
Kaynaklar
1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9-

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski