Fırçalama ve diş ipi kullanımı günlük alışkanlıklar olsa da, ağrıyan veya hassas diş etleri acı verici bir deneyim yaratabilir.
Diş eti hassasiyeti veya ağrı hafif veya şiddetli olabilir. Bazı insanlar hafif bir rahatsızlığı küçük gereksiz bir sorun olarak görebilir. Ancak ağrıyan diş etleri ciddi bir sorunun işareti olabilir. Hassasiyetin neden ortaya çıktığını, ağrıyı geçirmek ya da bu sorun daha büyümeden bitirmek için semptom ve tedavileri anlamak önemlidir.

Hassas diş etlerinin belirtileri nelerdir?

Hassas diş etleriniz varsa, dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullandığınızda ağrı hissedebilirsiniz. Ağrı yavaş yavaş azalabilir veya oyalanabilir. Bazen hassas diş etlerine aşağıdaki eklentiler eşlik eder:
  • şişme
  • kırmızılık
  • kanama
  • ağız kokusu
Diş hassasiyeti ile diş eti hassasiyeti arasında bir fark olduğunu unutmayın Ağrınızın konumuna bağlı olarak, sorunun diş etlerinizden mi yoksa dişlerinizden mi geldiğini belirlemekte zorluk çekebilirsiniz.
Bununla birlikte, diş hassasiyetiniz varsa, soğuk veya sıcak yiyecekler yerken ve içerken de ağrınız olabilir. Diş hassasiyetinin altında yatan nedenler şunları içerebilir:
  • Bir çukur
  • Dolgunuzu kaybetmek
  • Yıpranmış diş minesi

Hassas diş etlerine ne sebep olur?

Çok sert fırçalamak ve diş ipi kullanmak bazen diş eti hassasiyetine neden olabilir. Bu durumda, dişlerin bakımı sırasında veya sonrasında ağrı hissedebilirsiniz.
Diğer zamanlarda, hassasiyet protezlere veya diş tellerine bağlıdır. Bu tür ağrı geçici olabilir. Ağzınız dental uygulamaya ayarlandığında düzelebilir.
Ancak bunlar hassas diş etlerinin olası nedenleri değildir. Altta yatan sorun, ağız hijyeni ile ilgili olmayanlar da dahil olmak üzere başka bir sorun veya durum olabilir. Dişeti hassasiyetinin diğer bazı nedenleri ise şunlardır:

1. Dişeti hastalığı

Dişeti hastalığı diş etlerinde iltihaplanmadır. Dişleri yerinde tutan dokuyu etkiler. Kötü diş hijyeni dişeti hastalığına yol açabilir. Dişlerde plak biriktiğinde ortaya çıkar. Plak, bakteri içeren yapışkan bir filmdir.
Diş eti iltihabı dişeti hastalığının en erken aşamasıdır. Semptomlar arasında kolayca kanama ihtimali olan ağrılı ve şişmiş diş etleri bulunur. Tedavi edilmezse, bu durum periodontitise ilerleyebilir.
Periodontitis , plak sakız çizgisinin altına yayıldığında ortaya çıkar. Bu, dişleri ve kemikleri destekleyen dokuda güçlü bir inflamatuar yanıtı tetikler. Ciddi durumlarda, diş etleri dişlerden ayrılırsa diş kaybına neden olabilir.

2. C vitamini eksikliği (iskorbüt)

İskorbüt ciddi bir C vitamini eksikliğidir. Diyetinizden yeterli miktarda C vitamini almadığınızda veya vücudunuz vitamini emmekte zorluk çektiğinde ortaya çıkar.
Eksikliğin belirtileri arasında boğaz, şişmiş ve kanama diş etleri bulunur. Ayrıca sinirlilik, yorgunluk, eklem ağrısı ve cilt morarması yaşayabilirsiniz.

3. Sigara içmek

Sigara içmek sadece akciğer kanseri ve felç riskini arttırmaz. Tütün ayrıca diş etlerine zarar verebilir ve dişeti hastalığına yol açabilir ve dişeti hassasiyetini tetikleyebilir.

4. Diyabet

Kontrolsüz diyabet ağız sağlığını da etkileyebilir, çünkü tükürüğünüzdeki çok fazla glikoz (şeker) ağızdaki plak ve bakterilerin büyümesine katkıda bulunur. Plak çıkarılmazsa dişeti hastalığı gelişebilir.

5. Hormonal değişiklikler

Hormonal değişiklikler de sakız hassasiyetine neden olabilir. Bu hamilelik, ergenlik, menstruasyon ve menopoz sırasında ortaya çıkabilir. Hormonal dalgalanmalar diş etlerine artan kan akışına neden olarak onları daha hassas ve hassas hale getirebilir.

6. Oral enfeksiyonlar

Diş eti yaraları , ağız ülserleri ve oral enfeksiyonlar da diş etlerinizi tahriş edebilir ve ağrıya neden olabilir. Pamukçuk yaralarının nedenleri arasında şunlar vardır:
  • Vitamin eksiklikleri
  • Stres
  • Otoimmün hastalıklar
  • Asidik gıdalar
Oral enfeksiyonlar oral pamukçuk veya uçuk içerebilir Semptomlar, diş etlerinde ağrı ile birlikte sığ boğaz veya beyaz lezyonları içerebilir.

7. Stres

Çok fazla stres yüksek bir kortizol seviyesine yol açabilir. Bu bir stres hormonudur. Uzun bir süre boyunca yüksek düzeyde kortizol, diş etleriniz de dahil olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde iltihaplanmaya neden olur.

Hassas diş etleri için tedaviler nelerdir?

Diş eti duyarlılığı tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Bazen evde hassasiyeti tedavi edebilirsiniz. Diğer zamanlarda diş hekiminizi görmeniz gerekir.

Evde tedavi

  • Diş hijyeninizi geliştirin. Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın ve günde en az bir kez diş ipi kullanın. Gerekirse, diş hekiminizden uygun temizlik tekniklerini göstermesini isteyin. Nazik olmak. Diş eti tahrişini önlemek için yumuşak kıllı bir fırça kullanın.
  • Antiseptik ağız gargarası kullanın. Bu, ağzınızdaki bakterileri öldürmeye yardımcı olur ve tahriş olmuş diş etlerini yatıştırır.
  • Yeterli C vitamini alın . Meyve ve sebze alımınızı artırın veya multivitamin alın. Mayo Clinic , yetişkinler için önerilen günlük C vitamini miktarının günde 2.000 mg'a kadar 65 ila 90 miligram (mg) arasında olduğunu söylüyor .
  • Daha fazla su iç. Bir yemekten sonra fırçalayamazsanız, dişlerinizden ve ağzınızdan gelen yiyecek ve bakterileri yıkamak için su için.
  • Sigarayı bırakmak. Bunu yapmak diş etlerinizi iyileştirir ve dişeti hassasiyetini durdurur. Soğuk hindiyi durduramıyorsanız, geçici nikotin replasman tedavisine bakın veya bırakmanıza yardımcı olacak uygulamalara göz atın .
  • Stres yönetimi pratiği yapın. Bol miktarda uyku alın, düzenli olarak egzersiz yapın, nasıl hayır diyeceğinizi öğrenin ve kendinizi fazla bırakmayın.
  • Reçetesiz satılan ilaçlar kullanın. Bazı ağız yaraları tedavi edilmeden kendi kendine gider. Ancak, boğaz iyileşene kadar hassasiyeti hafifletmek için Orajel gibi tezgah üstü oral uyuşturucu kremleri kullanabilirsiniz (ancak bebeklerde veya benzeri ürünleri kullanmayın). Ya da tezgah üstü ağrı kesicileri alabilirsin. Bunlar ibuprofen (Motrin) ve asetaminofen (Tylenol) içerir. İlaçları pakette belirtildiği gibi alın.

Diş hekimi tarafından reçete edilen tedaviler

Alışkanlıklarınızı değiştirmenize rağmen ağrı veya hassasiyet iyileşmezse veya kötüleşirse bir diş hekimine görün. Bu bir enfeksiyon veya dişeti hastalığının belirtisi olabilir.
Erken veya ilerlemiş diş eti hastalığınız varsa, plak ve tartar ve ters duyarlılığı gidermek için derinlemesine temizlenen bir diş prosedürüne ihtiyacınız olacaktır.
Bazen duyarlılık veya kanama, otoimmün bir hastalık, lösemi veya kan bozukluğunun bir işaretidir.
Doktorunuz altta yatan bir tıbbi durumdan şüphelenirse ek testlere ihtiyacınız olacaktır. Bu, yaygın inflamasyonu veya kanserli hücre olasılığını kontrol etmek için kan testleri ve görüntüleme testlerini içerebilir. Tanı alana kadar diş hekiminiz triamsinolon (Kenalog) önerebilir. Bu reçeteli, oral antienflamatuar bir ilaçtır.
Takma dişler veya diş telleri dişeti ağrısına neden olduğunda, diş hekiminiz topikal benzokain içeren tezgah üstü anestezikler reçete edebilir veya önerebilir. Bununla birlikte, bebeklere benzokain içeren herhangi bir ilaç vermeyin.
Tezgah üstü bazı anestezikler şunları içerir:
  • Anbesol
  • Orajel
  • Chloraseptic
  • xylocaine
Diş hekiminiz ayrıca pamukçuk veya diş etlerini etkileyen bir enfeksiyonunuz varsa oral antifungal bir ilaç veya oral antibiyotik reçete edebilir.
Kaynaklar
1- 2- 3- 4- 5- 6- 7-

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski