Hemoroid Nedir

Şimdi size basur (Hemoroid) ile ilgili a dan z ye bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız lütfen dikkatli okuyun. Hemoroidler alt rektumda şişmiş damarlardır. Genellikle kendi başlarına veya reçetesiz satılan ürünlerle tedavi edilirler. Ancak nadir durumlarda , hemoroidler enfekte olabilir.
Prolapslu iç hemoroidlerin kan akışı sorunları nedeniyle enfekte olma olasılığı daha yüksektir. Lastik bant yardımlarılya veya cerrahi olarak çıkarılması gibi prosedürler de enfeksiyon riskini artırabilir.
Enfekte bir hemoroid, komplikasyon olasılığını azaltmak için tıbbi tedavi gerektirir. Enfekte hemoroidlere neyin neden olduğunu ve bunların nasıl tedavi edileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Enfekte hemoroidlere ne sebep olur?
Bazı durumlarda, bazı hemoroid türleri ve hemoroit tedavileri enfeksiyonlara neden olabilir.
Hemoroitlerin bölgeye sağlıklı kan akışı kısıtlandığında enfekte olma olasılığı daha yüksektir. Rektal bölgeye sağlıklı kan akışı, beyaz kan hücrelerinin ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan belirli proteinlerin düzenli bir şekilde tedarik edilmesi anlamına gelir. Bu enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur.
İç hemoroidler nadiren enfekte olur. İç hemoroid, rektumda oluşan bir hemoroiddir Bu kalın bağırsağın anüste biten kısmıdır.
Bazen, iç hemoroid, sarkan bir iç hemoroid olarak bilinen rektumdan aşağı doğru itilebilir .
Prolapslu bir iç hemoroid sıklıkla rektum duvarına hafifçe geri itilebilir. Ancak yine de diğer türlerden enfekte olma olasılığı daha yüksektir.
Bunun nedeni, damara kan akışının kesilebilmesidir. Bu boğulmuş bir iç hemoroid olarak bilinir. Kan dolaşımında taşınan besinler, oksijen ve bağışıklık sistemi hücreleri olmadan, hızlı bir şekilde bir enfeksiyon oluşabilir.
Rektuma sağlıklı dolaşımı azaltan bir durumunuz varsa, boğulmuş bir hemoroid ve daha sonra enfeksiyon riski daha yüksek olabilir. Bölgeye kan akışının azalmasına neden olabilecek durumlar arasında:
  • diyabet
  • Crohn hastalığı
  • şişmanlık
  • ateroskleroz (arterlerin daralması)
  • kan pıhtıları
Ek olarak, HIV veya bağışıklık sistemini zayıflatan başka bir duruma sahip olmak, enfekte hemoroid riskini artırabilir.
Enfeksiyonlar hemoroidleri tedavi eden prosedürlerden sonra da gelişebilir. Özellikle lastik bant ligasyonu bazen enfeksiyona yol açabilir.
Bu prosedürde, doktor hemoroitin etrafına kan akışını kesen bir bant yerleştirir. Hemoroit yakında düşecek ve cilt iyileşecektir. Bununla birlikte, bu işlem sırasında, etkilenen doku bağırsaklarınızdaki bakterilerden gelen enfeksiyonlara karşı savunmasızdır.
Benzer bir risk , genellikle lastik bant ligasyonu başarılı olmazsa yapılan bir hemoroidi ( hemoroidektomi ) çıkarmak için yapılan cerrahiyi takip eder .

Semptomlar göstergeler neler?

Hemoroid enfekte olduysanız, hemoroidlerin tüm tipik semptomları mevcut olabilir. Bu belirtiler şunları içerir:
  • bağırsak hareketinden sonra tuvalette veya banyo dokusunda az miktarda kan
  • anüs çevresinde şişme
  • anüsün içinde ve çevresinde kaşıntı
  • özellikle bağırsak hareketi sırasında otururken veya süzülürken ağrı
  • anüsünüzün çevresindeki deri altında bir yumru.
Ancak bir enfeksiyon başka semptomlara da neden olabilir. Enfeksiyon belirtileri şunları içerir:
  • ateş
  • standart hemoroit tedavisinden sonra bile kötüleşen ağrı
  • anüs çevresinde kızarıklık, özellikle enfeksiyon bölgesine yakın
Bir hemoroidin enfekte olduğundan şüpheleniyorsanız, bir doktora görünün. Bir enfeksiyon peritonit gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir Bu, karın duvarı ve iç organların potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir enfeksiyondur.

Enfekte bir hemoroid nasıl belirlenir

Hemoroit enfeksiyonunu teşhis etmek için doktorunuz tıbbi geçmişinizi ve mevcut semptomlarınızı gözden geçirecektir. Ateş gibi belirtiler doktorunuzun teşhis koymasına yardımcı olabilir.
Hemoroid çevresindeki kızarıklık gibi görsel enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için fizik muayene yapılacaktır. Prolapslanmış bir iç hemoroidiniz varsa, doktorunuz enfekte olmadan önce çıkarmaya karar verebilir.
Bir enfeksiyondan şüpheleniliyorsa, beyaz kan hücresi sayımı gibi kan testleri de yapılır. Düşük bir WBC bir enfeksiyonu gösterebilir. Vücudun diğer bölgelerine yayılmış enfeksiyonları aramak için idrar tahlili veya röntgen gibi ek testler yapılabilir.

Enfekte bir hemoroid nasıl tedavi edilir

Doksisiklin (Doxteric) gibi bir antibiyotik, bir hemoroidi çıkarma prosedüründen kaynaklanan enfekte bir hemoroid veya enfekte olmuş dokuyu tedavi etmek için kullanılır.
Peritonit için reçete edilen antibiyotikler arasında sefepim (Maxipime) ve imipenem (Primaxin) bulunur. Reçete ettiğiniz spesifik antibiyotik türü, enfeksiyonunuzun ciddiyetine ve bazı ilaçlarla ilgili olabilecek sorunlara veya alerjilere bağlı olacaktır.
Hemoroit etrafındaki enfekte olmuş dokuyu veya karın içindeki dokuyu (enfeksiyon yayılmışsa) çıkarmak için cerrahi , ciddi vakalarda gerekebilir. Buna debridman denir ve vücudun bir enfeksiyondan iyileşmesine yardımcı olabilir.
İlaçlar ve olası cerrahi prosedürlere ek olarak, ev ilaçları semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Küçük hemoroidler genellikle tedavi olmadan veya evde tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile temizlenir. Kanama gibi sorunlara veya komplikasyonlara devam ederseniz, doktorunuzu görmelisiniz.
Doktorunuz bağırsak hareketleri sırasında kolon veya anal kanser gibi diğer kanama nedenlerini ekarte edebilir Belirtileriniz şiddetlenirse, doktorunuz hemoroidleri çıkarmak veya küçültmek için tıbbi prosedürler önerebilir .
Doktorunuz minimal invaziv bir ayakta tedavi önerebilir. Ayakta tedavi, doktorunuzun ofisinde gerçekleştirdiği tedavilerdir. Bazı tedaviler şunları içerir:
  • Lastik bant ligasyonu en yaygın cerrahi olmayan tedavidir ve doktorunuzun kan akışını kesmek için hemoroitin tabanına sıkı bir bant bağlamasını içerir. Hemoroid tedavisi görenlerin yüzde sekseni bu tür bir tedaviye sahiptir.
  • Pıhtılaşma sırasında doktorunuz hemoroidi küçültmek için kızılötesi ışık, ısı veya aşırı soğuk kullanır.
  • Skleroterapi sırasında, doktorunuz hemoroidi küçültmek için bir kimyasal enjekte eder.
Ofis içi tıbbi tedavilere cevap vermeyen ciddi hemoroidleriniz veya hemoroidleriniz varsa, bunları cerrahi olarak çıkarmak için bir doktora ihtiyacınız olabilir. Bunun semptomların giderilmesini sağladığı ve gelecekteki salgınları azalttığı gösterilmiştir .
  • anüsünüzün etrafındaki buz paketleri veya soğuk kompresler
  • asetaminofen (Tylenol) veya ibuprofen (Advil) gibi oral ağrı kesiciler
  • bir uyuşturucu madde içeren pedler.
Ayrıca, diyetinizi ayarlamak bağırsak hareketleri sırasında daha az zorlanmaya neden olabilir. Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar gibi yüksek lifli yiyecekler içeren bir diyet, dışkınızı yumuşak tutmaya ve yığın eklemeye ve süzmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.
Herhangi bir evde tedaviyi denemeden önce daima doktorunuza danışın. Enfeksiyonu yaymak veya aldığınız tıbbi tedaviye müdahale etmek istemezsiniz.


Rahatlama için ne yapabilirsiniz?

Hemoroidiniz varsa, yaşam tarzı değişiklikleri daha hızlı iyileşmelerine yardımcı olabilir. Hemoroidin bir nedeni, bağırsak hareketleri sırasında gerilmektir. Diyetinize sebze, meyve ve kepekli tahıllar gibi daha yüksek lifli yiyecekler eklemek , dışkınızı yumuşatmaya ve geçmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.
Ayrıca, kabızlığı gidermek ve bağırsak hareketleri sırasında gerginliği azaltmak için bol miktarda su içmelisiniz.
Belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı ek şeyler şunlardır:
  • Tuvalete oturduğunuz zamanı en aza indirin.
  • Bağırsaklarınızı hareket ettirme dürtüsünü hissettiğinizde, en kısa zamanda gidin.
  • Rektumunuzun pozisyonunu değiştirmek için bağırsak hareketleri sırasında ayaklarınızı küçük bir tabureye koyun.
  • Hamileyseniz, yanınızda uyuyun. Bu, anüsünüzdeki baskının bir kısmını hafifletmeye yardımcı olacaktır.
  • Doktorunuza bir dışkı yumuşatıcısı veya psyllium (Metamucil) veya metilselüloz (Citrucel) gibi bir lif takviyesi almasını isteyin Yiyeceklere eklenen bir çorba kaşığı madeni yağ da dışkı yumuşatmaya yardımcı olabilir.
  • Anal alanı temiz tutun. Düzenli duş alın ve bağırsak hareketini geçtikten sonra anüsünüzün etrafındaki alanı temizlemek için nemli mendiller kullanın.
  • Bir sitz banyosu kullanın veya anal alanı yıkamak için birkaç dakika ılık bir küvette oturun.
Fenilefrin hemoroidal jel (Preparasyon H) gibi rahatsızlığı hafifletmek için tezgah üstü (OTC) topikal ilaçları kullanmayı da deneyebilirsiniz Bu ürünler hemoroid şişkin ve iltihaplıysa kullanılır.
Steroid içeren ürünlerin kullanımını sınırlayın çünkü uzun süreli kullanım , anüs çevresindeki cildin incelmesine neden olabilir . OTC ilaçları yardımcı olmazsa, ek tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını görmek için doktorunuzla konuşun.

Enfekte bir hemoroid nasıl önlenir

Enfekte bir hemoroidi önlemenin en iyi yolu, herhangi bir hemoroid almamaktır. Yüksek lifli bir diyete, günde 20 ila 35 gram ve bol miktarda sıvıya ek olarak, hemoroidleri önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Küçük hemoroidler genellikle tedavi olmadan veya evde tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile temizlenir. Kanama gibi sorunlara veya komplikasyonlara devam ederseniz, doktorunuzu görmelisiniz.
Doktorunuz bağırsak hareketleri sırasında kolon veya anal kanser gibi diğer kanama nedenlerini ekarte edebilir Belirtileriniz şiddetlenirse, doktorunuz hemoroidleri çıkarmak veya küçültmek için tıbbi prosedürler önerebilir .
Doktorunuz minimal invaziv bir ayakta tedavi önerebilir. Ayakta tedavi, doktorunuzun ofisinde gerçekleştirdiği tedavilerdir. Bazı tedaviler şunları içerir:
  • sağlıklı kiloyu korumak
  • saatlerce oturmaktan kaçınmak
  • tempolu yürüyüş, tenis veya dans gibi aerobik aktivite de dahil olmak üzere düzenli egzersiz yapmak
  • İhtiyacınız olan en kısa sürede banyoya gitmek, çünkü bağırsak hareketini geciktirmek dışkıyı geçmeyi daha zor hale getirebilir.
Diyet ve günlük rutininizdeki değişiklikler hemoroidlerin geri dönmesini önlemeye yardımcı olabilir. Hemoroit semptomlarını hafifletmek için evde yapılan tedaviler gelecekteki alevlenmeleri de önleyebilir. Şu ipuçlarını izleyin:
  • Tavsiye edilen miktarda yüksek lifli yiyecekleri yiyin ve dışkılarınızı yumuşak tutmak ve bağırsak hareketleri sırasında gerilmeyi önlemek için bol miktarda sıvı tüketin. Dışkı yumuşatıcı kullanımı hakkında doktorunuzla da konuşabilirsiniz.
  • Bağırsak hareketlerinizi daha düzenli bir programda tutmanıza yardımcı olacak düzenli egzersiz yapın.
  • Fazla kiloluysanız, rektum ve anüsünüzdeki damarlar üzerindeki baskıyı azaltmak için kilo verin.
Hemoroidiniz varsa, semptomlarınız olur olmaz bir doktora görünerek enfeksiyon riskinizi azaltabilirsiniz.
Hafif semptomlar, tezgah üstü pedler ve merhemler ile tedavi edilebilir, ayrıca sıcak bir sitz banyosunda iyi hijyen ve ıslatma. Doktorunuzun tavsiyelerine uymak, tedavinin etkili olduğundan emin olmak ve enfeksiyon şansınızı azaltmak için gereklidir.
Bir işlemden sonra antibiyotik reçete edilirseniz, tüm ilaçları alın ve erken durmayın. Antibiyotiklerden yan etkileriniz varsa, doktorunuzun ofisini arayın ve alternatif bir ilacın işe yarayıp yaramayacağını görün.

Hemoroid için risk faktörleri nelerdir?

Hemoroid için risk faktörleri çoğunlukla anal ve rektal damarlar üzerindeki artan basınç ile ilişkilidir. Ailede hemoroit öyküsü riskinizi artırabilir. Risk faktörleri şunları içerir:
  • yaş
  • gebelik
  • şişmanlık
  • anal ilişki
  • sık kabızlık veya ishal
  • tuvalette oturmak için çok uzun harcama
  • yeterli diyet lifi içermemek
  • aşırı lavman veya müshil
  • bağırsak hareketleri sırasında gerilme

Hemoroidleriniz tekrarlar mı?

Hemoroit geçirdikten sonra geri dönebilirler. Araştırmacılar, tekrarlama oranı hakkında çok fazla çalışma yapmamıştır. Araştırmacılar yaptıkları bir çalışmadaGüvenilir Kaynak 2004 yılında 231 kişide hemoroid nüks oranını karşılaştırmıştır.
Çalışma katılımcılarının bazıları evde tedavi gördü ve diğerleri hemoroidlerini çıkarmak için ameliyat geçirdi. Hemoroid, ameliyat geçirenlerin yüzde 6,3'ünde ve evde tedavi görenlerin yüzde 25,4'ünde tekrarladı. Eğer doğru bir tedavi olduysanız ve önerilenleri uyguladıysanız korkmanıza gerek yok.

Görünüm sıklığı nedir?

Enfeksiyonun şiddeti, temizlenmesinin ne kadar süreceğini ve tedavinin antibiyotiklerden daha fazlasını gerektirip gerektirmeyeceğini belirleyecektir. Bir haftalık bir doksisiklin kürü yeterli olabilir, ancak ciddi bir enfeksiyon daha uzun bir seyir veya ek ilaçlar gerektirebilir.
Tedavi sırasında doktorunuzla takip etmek komplikasyon olasılığınızı azaltacaktır.
Kişisel veya aile hemoroit öykünüz varsa, gelecekte hemoroid gelişme olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, enfekte bir hemoroidin bir zamanlar olması, sonraki bir hemoroitin enfekte olma olasılığının arttığı anlamına gelmez. Anahtar, semptomlara ve tedaviye erken dikkat etmektir.
Eğer sarkan bir iç hemoroid belirtileri geliştirirseniz, bir doktora görünmelisiniz. Ve enfekte bir hemoroit olup olmadığından emin değilseniz, dikkatli olun ve zaman geçirmeden doktorunuza gidin.

Ek olarak doğal yöntemlerle nasıl tedavi edilir? adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.
kaynaklar:
1) 2) 3) 4) 5)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski