Uçucu yağlar ve cilt sağlığı

Uçucu yağlar, yara izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Hasar görmüş cildin cilt hücrelerini yenileyerek çalışırlar. Yara izlerinin görünümünü iyileştirebilen ve cilt sağlığını iyileştirebilen başka yağlar da vardır. *Bu makalenin sonunda bir çok cilt sorunun çözümünü bulmanızın yanı sıra cildinizi yeniden dizayn edecek bir çok yol öğrenmiş olacaksınız. Başlayalım buyrun.
Uçucu yağlar cilt sağlığını şu yollarla destekler:
  • cilt tonunu dengeleme
  • kızarıklığı azaltmak
  • inflamasyonu azaltmak
Bazı yağlar ayrıca yara dokusunun oluşmasını önlemeye yardımcı olabilecek yara iyileştirici özelliklere sahiptir. Hangi yağların (veya yağ kombinasyonlarının) size en iyi sonuçları sağladığını ve doğru kullanıldıklarında çok az risk sunduğunu deneyebilirsiniz.

Yara izlerinin görünümünü azaltabilecek uçucu yağlar

1. Herdemyeşil esansiyel yağı

Herdemyeşil esansiyel yağı, cildin iyileşmesinde faydalı olabilecek anti-enflamatuar, antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Herdemyeşil esansiyel yağı, yaraları iyileştirmede rol oynayan arzanol adı verilen anti-enflamatuar bir madde içerir .
Ayrıca, yeni hücreleri yenileyerek ve serbest radikallerin birikmesini önleyerek skar oluşumunu önlemeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahiptirBu yağın ayrıca:
  • cilt döküntülerini rahatlatır
  • enfeksiyonları hafifletmek
  • kollajen üretimini artırmak
Sonuçları tutarlı günlük kullanımdan birkaç ay sonra görmeye başlayabilirsiniz. Herdemyeşil esans yağı güneş hassasiyetine neden olabilir. *DİKKAT! Yakın zamanda ameliyat geçirdiyseniz veya iç kanama riski taşıyorsanız bu yağı kullanmayın.
Herdemyeşil diğer seçeneklerden daha pahalı olabilir, bu nedenle daha büyük miktarlarda satın almadan önce yağı beğenip beğenmediğinizi görmek için daha küçük bir kavanozla başlamak isteyebilirsiniz, bu iyi bir seçenek gibi görünüyor. 

Buhur esansiyel yağı

Buhur esansiyel yağı aşağıdakilere yardımcı olur:
  • cildi yatıştırır
  • cilt tonunu eşitlemek
  • bakterileri öldür
Bu özellikler yara izlerinin tedavisinde faydalıdır. Buhur esansiyel yağı:
  • yeni cilt hücrelerinin büyümesini teşvik edebilir
  • cildi sıkılaştırır
  • yara izlerinin görünümünü azaltmak
Ayrıca, Frankincense'deki aktif bileşen, boswellic asitGüvenilir Kaynak, anti enflamatuar faydalarının olduğu gösterilmiştir.
Buhur esansiyel yağı kullandıktan bir ay sonra sonuçları görmeye başlayabilirsiniz.
Bu uçucu yağ ciltte tahrişe ve karın bölgesinde sorunlarına neden olabilir. ŞayetKan inceltici alırsanız sığla yağı kullanmayın.

3. Sardunya esansiyel yağı

Sardunya yağı, yara izlerinin tedavisinde:
  • iltihabı hafifletmek
  • cilt tonunda iyileşme
  • yeni hücre büyümesini teşvik etmek
Antiseptik, antimikrobiyal ve antibakteriyel yara iyileştirici özellikleri , yara izlerinin daha az görünür olmasına yardımcı olabilir. 2013 yılında yapılan araştırmalar , gül sardunya yağının enflamatuar cilt koşullarının önlenmesinde ve tedavisinde etkili olduğunu buldu.
Sardunya yağı ile sonuçların görülmesi en az bir ay sürebilir.
*DİKKAT! Yüksek tansiyonunuz varsa veya kardiyovasküler hastalık riski altındaysanız sardunya yağını dikkatli kullanın.

4. Lavanta esansiyel yağı

Lavanta esansiyel yağı, hücre ve doku büyümesini teşvik ederek skar oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Bu antibiyotik, antioksidan ve antiseptik özellikler taşır.
 2016 çalışmasıGüvenilir Kaynak, lavanta yağı yara iyileştirici aktivite göstermiş ve hasarlı cilt dokularını onarmaya yardımcı olmak için doğal bir tedavi olarak kullanım potansiyeli göstermiş.
Başka bir 2016 çalışması ise, lavanta esansiyel yağının, özellikle tedavinin erken safhasında, kolajeni artırarak ve dokuları yenileyerek yara iyileşmesini desteklediğini buldu. Lavanta yağının topikal uygulaması, yara kapanmasını hızlandırmaya yardımcı oldu ve yaranın büzülmesini destekledi.
Sonuçları bir hafta gibi kısa bir sürede görebilirsiniz. Lavanta özellikle skar tedavisinin başlangıç ​​aşamasında faydalıdır.
*DİKKAT Cildi tahriş etme ve alerjik cilt reaksiyonlarına neden olma potansiyeline sahiptir.

5. Havuç tohumu esansiyel yağı

Havuç tohumu esansiyel yağının, yara izlerinin tedavisinde faydalı olabilecek antibakteriyel ve antifungal aktivitelere sahip olduğu gösterilmiştir . Bu yağ özellikle eski yara izlerinin tedavisinde faydalı olabilir.
Havuç tohumu esansiyel yağı kullanımının sonuçlarını görmeniz bir ay kadar sürebilir. 

6. Sedir ağacı esansiyel yağı

Sedir ağacı yağının gençleştirici etkisi, yara izleri de dahil olmak üzere cilt koşullarının tedavisinde potansiyel gösterir. Ayrıca iltihabı azaltmak ve ağrı kesici etki sağlamak için de kullanılabilir.
Sedir ağacı yağı sivilce tedavisinde de faydalıdır Bu bulguları doğrulamak ve genişletmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Bir aylık tutarlı kullanımdan sonra sonuçları görmeye başlayabilirsiniz.
*DİKKAT Sedir ağacı esansiyelinin alerjik reaksiyonlara neden olma potansiyeli vardır.

7. Çördük esansiyel yağı

Çördük esansiyel yağı, hasarlı cildi onarmaya yardımcı olan antiseptik, antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Çördük yağının antimikrobiyalGüvenilir Kaynakaktivite özelliğide vardır. Yardımcı olabileceği alanlar:
  • yaraları iyileştirme
  • enfeksiyonları önlemek
  • kırışıklıkların ve akne izlerinin görünürlüğünü azaltır
2011 yılında yayınlanan araştırmalar, çördük yağının antioksidan aktivitesinin tıbbi kullanım için potansiyel gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu bulguları genişletmek ve çördüğün yara izlerinin tedavisinde tam olarak nasıl yardımcı olabileceğini bulmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Sonuçları görmek için çördük yağını birkaç ay boyunca sürekli kullanın. *DİKKAT Epilepsi veya hipertansiyonunuz varsa çördük yağı kullanmayın Yüksek dozlarda kullanılmamalıdır.

8. Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı , antiviral, antibakteriyel ve antifungal etkileri nedeniyle muazzam bir iyileşme potansiyeline sahiptir antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteGüvenilir Kaynak çay ağacı yağı, yara iyileşmesi sürecini hızlandırabilir.
Ayrıca antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bağışıklığı artırma yeteneği, yaralara ve yara izlerine bakarken yardımcı olur.
2015 yılında, AraştırmaGüvenilir Kaynak çay ağacının enflamatuar bozuklukları topikal olarak tedavi etmek ve yaraları iyileştirmek için umut verici bir seçenek olduğunu belirtmiştir. Çay ağacı esansiyel bir yağ olarak mevcuttur ve zaten seyreltilmiş olarak gelir.
Çay ağacı yağı kullanarak sonuçların görülmesi bir aya kadar tutarlı kullanım gerektirebilir. Herhangi bir alerjiniz veya otoimmün durumunuz varsa dikkatli bir şekilde çay ağacı yağı kullanın. Alerjik reaksiyona neden olma potansiyeline sahiptir. Çay ağacı yağı çocuklarda kullanım için uygun olmayabilir.

9. Neroli uçucu yağı

Neroli esansiyel yağı, çeşitli cilt bakım koşulları için kullanılır. Yara izlerinin tedavisinde faydalıdır. Neroli yağının ağrıyı ve iltihabı azalttığı gösterilmiştir .
Onun antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerGüvenilir Kaynak güçlü bir şifacı yap. Ayrıca antifungal özelliklere sahiptir. Neroli yağının cilt koşullarını ve yara izlerini tedavi etmek için nasıl kullanılabileceğini keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Neroli yağının bir aylık tutarlı kullanımından sonra sonuçları görebilirsiniz. Cilt tahrişine ve alerjik reaksiyonlara neden olma potansiyeline sahiptir.

Yara izlerinin görünümünü azaltabilecek diğer yağlar

10. Kuşburnu tohumu yağı

Kuşburnu tohumu yağı aşağıdakiler için kullanılabilir:
  • cildinizin durumunu iyileştirmek
  • yara izlerini tedavi etmek
  • kırışıklıkları tedavi etmek
  • akne tedavisi
2015 yılında yapılan bir çalışmada , araştırmacılar kuşburnu tohumu yağının ameliyat sonrası yara izlerinin görünümünü iyileştirdiğini buldu. Yağı 12 hafta boyunca günde iki kez kullanan katılımcılar önemli ölçüde daha az renk değişikliği, atrofi ve kızarıklık yaşadılar.
Altı haftalık kullanımdan sonra sonuçları görmeye başlayabilirsiniz. Kuşburnu yağının tahrişe veya alerjik reaksiyona neden olması mümkündür. * DİKKAT Eğer saydıklarımız varsa kullanmayın! diyabet , böbrek taşı , ya da anemi mevcutsa.

11. E Vitamini yağı

E vitamini yağı , kollajen üretimini arttırırken cildinizin nem tutmasına yardımcı olarak yara izini önleyebilir. Ayrıca cildinizi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur.
Yara izlerinin tedavisinde E vitamini yağının etkinliğini gösteren araştırmalar karıştırılmıştır. Birkaç çalışma, skarların kozmetik görünümünü önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermiştir. Ek araştırmalar gereklidir.
Birkaç haftalık kullanımdan sonra sonuçları fark etmeye başlayabilirsiniz, ancak birkaç ay boyunca E vitamini kullanmaya devam edebilirsiniz. E vitamini alerjik reaksiyona, döküntüye veya kaşıntıya neden olabilir.

12. Badem yağı

Badem yağı cilde çok sayıda fayda sağlar ve yara izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Badem yağı, kuru veya hasarlı cildi nemlendirmeye, yatıştırmaya ve nemlendirmeye yardımcı olan E vitamini içerir.
Orada bazı kanıtlar olduğu badem yağı yapabilirsiniz:
  • cildi gençleştirmek
  • cildi iyileştirmek
  • cilt tonunu eşitlemek
Ayrıca cildin iyileşmesine yardımcı olan anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Yara izlerini iyileştirmedeki potansiyelini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bulunmuştur kırışıklıkların oluşumunu azaltmak ve kaşıntıyı azaltmaya.
Badem yağı kullandıktan bir ay sonra sonuçları görmeye başlayabilirsiniz. Diyabetiniz varsa badem yağı kullanmayın. Herhangi bir planlı ameliyattan önce iki hafta boyunca kullanmaktan kaçının. Badem yağları genellikle uçucu yağlar için taşıyıcı yağ olarak kullanılır.

13. Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, cilt hasarını tersine çevirmeye, cilt bozukluklarını iyileştirmeye ve nemlendirmeye yardımcı olabilecek yağ asitleri ve mikrobesinler içerir Çok saygın bir nemlendirici.
Antioksidan ve antienflamatuar özellikleri cilt koşullarını önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olur. Hindistan cevizi yağı ayrıca:
  • kollajen üretimini artırmak
  • cildin nem tutmasına yardımcı olun
  • cildi yumuşat
2010 yılında yayınlanan araştırmalar , hindistancevizi yağının sıçanlarda yaralar üzerine topikal uygulanmasının iyileşme süreci üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu buldu. Bunun nedeni kısmen antioksidan aktivitesi ve kollajen üretimi üzerindeki etkisidir.
Bir 2019 çalışma laboratuarında iltihabı gelen korumak cilt hücrelerine hindistan cevizi yağı bulundu ve bu eylem nasıl çalıştığını anlamak için önemli bir adımdır.
10 gün gibi kısa bir süre kullandıktan sonra sonuçları görebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı cildi tahriş etme veya alerjik reaksiyona neden olma potansiyeline sahiptir.

Farklı yağların özeti

Sıvı yağSonuçları görmeye başlamak için kullanım süresiEk yararlar
Kuşburnu yağı6 haftakırışıklıkları ve sivilceleri iyileştirebilir
E Vitamini Yağı3 hafta veya daha fazlakollajen üretimini artırabilir
Herdemyeşil esansiyel yağı3 ay veya daha fazlaanti-enflamatuar, antifungal ve antibakteriyel özellikler
Buhur esansiyel yağı1 aycilt tonunu iyileştirebilir ve bakterileri öldürebilir
Sardunya esansiyel yağı1 ay veya daha fazlaantibakteriyel ve antienflamatuar özellikler
Lavanta esansiyel yağı1 haftaantibiyotik, antioksidan ve antiseptik özellikler
Havuç tohumu esansiyel yağı1 ayantibakteriyel ve antifungal özellikler
Sedir Ağacı Esansiyel Yağı1 ayanti-enflamatuar ve analjezik özellikler; sivilce tedavi edebilir
Çördük esansiyel yağı3 ay veya daha fazlayaraları iyileştirmeye, enfeksiyonları önlemeye ve kırışıklık ve akne izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir
Hindistancevizi yağı10 güncildi yumuşatabilir ve iltihabı azaltabilir
Çay Ağacı Esansiyel Yağı1 ayantiviral, antibakteriyel ve antifungal özellikler
Badem yağı1 ayE vitamini içerir; cildi rahatlatabilir ve nemlendirebilir
Neroli uçucu yağı1 ayağrı ve iltihabı azaltabilir

Uçucu yağlar nasıl kullanılır?

Burada sunulan yağların bazıları uçucu yağ değildir ve seyreltilmesine gerek yoktur.
Uçucu yağlar, etkilenen bölgeye topikal olarak uygulanmadan önce daima seyreltilmelidir. Seyreltilmemiş bir durumda kullanılırsa cildinizi tahriş edebilir. Ayrıca, asla esansiyel yağları almamalısınız.
Uçucu yağlar, taşıyıcı yağlar adı verilen yağlarda seyreltilmelidir Hangisinin cildiniz için en iyi olduğunu ve hangi kokuyu tercih ettiğinizi görmek için birkaç taşıyıcı yağı test edebilirsiniz. Kullanabileceğiniz bazı taşıyıcı yağlar:
  • üzüm çekirdeği yağı
  • Avokado yağı
  • tatlı badem yağı
  • zeytin yağı
  • kayısı çekirdeği yağı
  • jojoba yağı
  • fındık yağı
Üzerinde yağ kullanmayın:
  • açık bir yarada
  • yanıklarda
  • son derece hassas ciltlerde
İltihaplı cildin yağlara reaksiyon göstermesi daha olasıdır. Ciddi yaralar tıbbi müdahale gerektirebilir. Bu durumda, başka bir tedavinin gerekli olup olmadığını görmek için doktorunuzu görmelisiniz.
Uçucu yağları kullanmak için:
  • Seçtiğiniz uçucu yağı birkaç damla bir taşıyıcı yağ halinde seyreltin . Hassas ciltler için daha az damla uçucu yağ kullanabilirsiniz.
  • Bu karışımı etkilenen bölgeye günde birkaç kez uygulayın.
  • Yağı yıkamanıza gerek yok. Normal programınıza uyarak normalde nasıl yapacağınızı ayarlayın.
  • En az birkaç ay boyunca yağları sürekli uygularsanız en iyi sonuçları alırsınız.
  • Bir yara izinin tamamen iyileşmesi bir yıl kadar sürebilir.

Sağlıklı yağ satın almak için ipuçları

Yüzde 100 terapötik sınıfta saf , organik uçucu yağlar arayın Hiçbir katkı maddesi içermemelidir. Güvendiğiniz saygın bir marka bulun. Şirket uygulamaları hakkında açık olmalı ve aklınıza gelebilecek her türlü soruyu cevaplayabilmelidir.
Yüksek kaliteli yağların olumsuz bir tepki yaratma olasılığı daha düşüktür ve en iyi sonuçları üretme olasılığı daha yüksektir.

Uçucu yağlar ve hamilelik

Hamileyseniz, uçucu yağları kullanmadan önce daima doktorunuzla konuşun. Hamileyseniz bazı uçucu yağlardan kaçınılmalıdır . Bu sayfa hamilelik sırasında güvenle kullanılabilecek uçucu yağların bir listesini içerir.

Dip Not

Yara izleri tamamen kaybolamayabilir. Ancak, sürekli olarak yağların ve uçucu yağların kullanımından sonra daha az fark edilir veya görünür olma olasılığı ümit vericidir.
Anında veya hızlı sonuçlar beklemeyin. Yara izinizde herhangi bir değişiklik fark etmeye başlamanız altı aya kadar sürebilir. Ameliyat veya yaralardan kaynaklanan daha büyük izlerin iyileşmesi daha uzun sürebilir.
Hangisinin sizin için en uygun olduğunu keşfetmek için birkaç farklı yağ ile denemeler yapın. Uçucu yağların aromatik özelliklerinin sağlığınız için eşit derecede yararlı olduğunu keşfedebilirsiniz. Uçucu yağları kullanmaya başlamadan önce daima doktorunuzla konuşun.
KAYNAKLAR:

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski