Yanlış kişiyle çıkıp çıkmadığını merak ettiğinizde, genellikle "NPD'si ( Yani Narstliği) var mı?" Diye düşünmez kimse. Uzun vadede kendilerine nasıl davranıldığının sağlıklı ve sürdürülebilir olup olmadığını merak ediyordur herkes. Lütfen partnerinizi sohbet sırasında teşhis etmekten kaçının. Bunun yerine, ilişkinizin sağlığı hakkında biraz fikir edinmek için okumaya devam edin.

Buradasın çünkü endişelisin ve bu endişe, sağlığını tehlikeye atacak kadar seni huzursuz ediyor. Ev işte bu y,zden şu anda bu yazıyı okuyorsun. Size sunacağımız işaretlerin uygun olduğunu düşünüyorsanız, bilin ki yanlış kişiyle aşık olmuşsunuz. Şimdi bu durumu nasıl ele alacağınız konusunda size ipuçları da vereceğiz. Ve tabiki size hasta olma derecesine getiren o kişiden nasıl kurtulacağınızı da anlatacağız.

1. İlk Başlarda Büyüleyici İltifatlar

Bir peri masalı olarak başladı. Belki size sürekli mesaj attılar ya da ilk ay içinde sizi sevdiklerini söylediler. Uzmanlar bunu " aşk bombardımanı " olarak adlandırıyor .

Belki size ne kadar zeki olduğunuzu söylerler veya ne kadar uyumlu olduğunuzu vurgularlar, birbirinizi yeni görmeye başlasanız bile. lk etapta bunu yaparlar hunharca.

Kuzey Carolina, Charlotte’daki Kaleidoscope Counseling’in kurucusu LCSW’den Nedra Glover Tawwab, “Narsistler, özel olan diğer insanlarla birlikte olmayı hak ettiklerini ve onları tam anlamıyla takdir edebilecek kişilerin yalnızca özel insanlar olduğunu düşünüyorlar” diyor.

Ama onları hayal kırıklığına uğratan bir şey yaptığınız anda size düşman olabilirler.

Ve genellikle tam olarak ne yaptığınız hakkında hiçbir fikriniz olmaz, diyor Tawwab. "Narsistlerin size nasıl davrandığı veya size düşman olduklarında, aslında sizinle hiçbir ilgisi yoktur ve her şeyin kendi [inançlarıyla] ilgisi vardır."

Weiler'ın tavsiyesi: Birisi başlangıçta çok güçlü veinatçıysa, dikkatli olun. Elbette, hepimiz şehvet duymayı seviyoruz. Ancak gerçek aşk beslenmeli ve gelişmelidir.

“Seni gerçekten sevmeleri için çok erken olduğunu düşünüyorsan, muhtemelen öyledir. Ya da hakkınızda sizi gerçekten sevecek kadar hiç birşey bilmediklerini düşünüyorsanız, muhtemelen bilmiyorlardır ”diyor Weiler. NPD'li insanlar, bir ilişkinin başlarında yüzeysel bağlantılar kurmaya çalışacaklar.

2. Sürekli ''Ben'' Merkezli Konuşurlar

Zihin Gençleştirme Terapisinden LCSW'den psikoterapist Jacklyn Krol, "Narsistler kendi başarıları ve başarıları hakkında sürekli olarak görkemli bir şekilde konuşmayı severler" diyor "Bunu, herkesten daha iyi ve daha akıllı hissettikleri için ve ayrıca kendilerine güveniyormuş gibi bir görünüm yaratmalarına yardımcı olduğu için yapıyorlar."

Klinik psikolog Dr. Angela Grace, narsistlerin başkalarının hayranlığını kazanmak için bu hikayelerde genellikle başarılarını abartacak ve yeteneklerini süsleyeceklerini ekliyor.

Ayrıca sizi dinlemezler. Çünkü kendileri hakkında konuşmakla çok meşguller. Grace, burada iki uyarıdan bahsediyor. Birincisi, partneriniz kendileri hakkında konuşmayı bırakmayacak ve ikincisi, partneriniz sizinle ilgili konuşmaya girmeyecektir. Çünkü ben merkezcidirler.

Kendinize şunu sorun: Kendiniz hakkında konuştuğunuzda ne olur? Takip soruları soruyorlar ve hakkınızda daha fazla bilgi edinmek için ilgilerini dile getiriyorlar mı? Yoksa onlar hakkında yapıyorlar mı?

3. Övgülerle Besleniyorlar

Narsistler, kendilerine çok güveniyor gibi görünebilirler . Ancak Tawwab'a göre, NPD'li çoğu insan aslında özgüveninden yoksundur.

"Çok fazla övgüye ihtiyaçları var ve eğer bunu onlara vermezseniz, peşine düşecekler" diyor. Bu yüzden ne kadar harika olduklarını söylemek için sürekli size bakıyorlar. Ve bunun fırsat kolluyorlar.

“Narsistler, öz-değer duygularını sağlamak ve onlara güçlü hissettirmek için diğer insanları (tipik olarak oldukça empatik olan insanları) kullanırlar. Ancak düşük benlik saygısı nedeniyle egoları çok kolay bir şekilde küçümsenebilir ve bu da iltifatlara olan gereksinimlerini artırır ”diye ekliyor Shirin Peykar.

“Kendine güvenen insanlarla NPD'ye sahip olanlar arasındaki temel fark, narsistlerin başkalarının onları yukarı kaldırmasına ve yalnızca başkalarını yere sererek kendilerini yukarı kaldırmasına ihtiyaç duymasıdır. Kendine güveni yüksek insanların yapmadığı iki şey, ”diyor Peykar.

Weiler'ın da açıkladığı gibi, "Narsistler kendilerine güven eksikliğinden dolayı çevrelerindeki herkesi cezalandırırlar."

4. Empatiden Yoksundurlar

Empati eksikliği veya başka bir kişi nasıl hissettiğini hissetmeye yeteneği biridir Narsist damgasını özelliklerine Walfish deniliyor.

“Narsistler, duygu kavramını anlamadıkları için sizi görüldüğünüzü, onayladığınızı, anlaşıldığınızı veya kabul edildiğinizi hissettirme becerisinden yoksundurlar” diyor.

Tercüme: Başkalarına ait duyguları yapmazlar. Kısacası sizi umursamazlar.

Partneriniz, işte kötü bir gün geçirdiğinizde, en iyi arkadaşınızla kavga ettiğinizde veya ailenizle kavga ettiğinizde ilgileniyor mu? Yoksa sizi kızdıran ve üzen şeyleri ifade ettiğinizde sıkılıyorlar mı?

Walfish, bu empati kuramama ve hatta sempati kuramama yetersizliğinin çoğu zaman, çoğu narsist ilişkisinin romantik olsun ya da olmasın sonunda çökmesinin nedeni olduğunu söylüyor.

5. Uzun Süreli  (ya da) Hiç Arkadaşları Yoktur

Çoğu narsistin uzun vadeli gerçek arkadaşları olmamıştır. Bağlantılarında daha derine indiğinizde, sadece sıradan tanıdıklarının, saçma konuştukları arkadaşlarının ve düşmanlarının olduğunu fark edebilirsiniz.

Sonuç olarak, siz kendi arkadaşlarınızla takılmak istediğinizde saldırabilirler. Onlarla yeterince zaman geçirmediğinizi iddia edebilir, arkadaşlarınızla zaman geçirdiğiniz için kendinizi suçlu hissetmenize neden olabilir veya sahip olduğunuz türden arkadaşlarınız için sizi azarlarlar.

Kendinize sormanız gereken sorular

  • Partneriniz hiçbir şey istemediği birine nasıl davranıyor?
  • Partnerinizin uzun süreli arkadaşları var mı?
  • Düşman istiyorlar mı ya da bundan bahsediyorlar mı?

6. Sürekli Sizi Sömürürler

Belki ilk başta alay etmek gibi ya da şakalaşıyormuş gibi geldi size… Ama sonra anlam kazandı veya sabit olduğu anlaşıldı.

Birdenbire, ne giyip yediklerinizden kiminle takıldığınıza ve televizyonda ne izlediğinize kadar yaptığınız her şey onlar için bir sorun haline gelir.

Psikolog Peykar, "Sizi yere indirecekler, lakaplar takacaklar, size incitici sözlerle vuracaklar ve pek komik olmayan şakalar yapacaklar" diyor. "Amaçları, başkalarının benlik saygısını düşürmek, böylece kendilerininkini arttırmak, çünkü kendilerini güçlü hissetmelerini sağlıyor."

Dahası, söylediklerine tepki vermek sadece davranışlarını güçlendirir. Peykar, “Narsist bir tepkiyi sever” diyor. Bunun nedeni, onlara başkalarının duygusal durumunu etkileme gücüne sahip olduklarını göstermesidir.

Bir uyarı işareti: Kutlamaya değer bir şey yaptığınızda sizi aşağılayarak yere seriyorlarsa, uzaklaşın. Tawwab, “Bir narsist, 'İyi uyuyamadığım için bunu yapabildim' diyebilir ya da sahip olmadıkları bir avantaja sahipmişsin gibi görünmesini sağlayacak bir bahane bulabilir,” diyor.

Onlardan daha iyi olmadığını bilmeni istiyorlar. Çünkü onlara göre kimseonlardan daha iyi değil.

7. Sizi Ruhen Çökertirler

Gaslighting, bir manipülasyon ve duygusal istismar biçimidir ve narsisizmin ayırt edici özelliğidir. Narsistler açık yalanlar kusabilir, başkalarını yanlış bir şekilde suçlayabilir, gerçeği saptırabilir ve nihayetinde gerçekliğinizi çarpıtabilir.

Size şunları yaşatırlar:

  • Artık eskisi gibi hissetmiyorsundur.
  • Eskiden olduğundan daha endişeli ve kendinden daha az emin hissediyorsundur.
  • Çok hassas olup olmadığınızı sık sık merak ediyorsunuzdur.
  • Yaptığın her şeyin yanlış olduğunu hissediyorsundur.
  • Her zaman işler ters gittiğinde bunun senin hatan olduğunu düşünürsün.
  • Sık sık özür diliyorsundur.
  • Bir şeylerin yanlış olduğu hissine sahipsiniz, ancak ne olduğunu belirleyemiyorsunuzdur.
  • Partnerinize cevabınızın uygun olup olmadığını sık sık soruyorsunuzdur.
  • Partnerinizin davranışları için bahaneler uyduruyorsunuzdur.

"Bunu, üstünlük kazanmanın bir yolu olarak başkalarının kendilerinden şüphe etmesine neden olmak için yapıyorlar. Narsistler tapılmakla büyürler, bu yüzden tam da bunu yapmanızı sağlamak için manipülasyon taktikleri kullanırlar ”diyor Peykar.

8. İlişkiyi Yönlendirmek İçin Çırpınırlar

Birinin ilişkinizi etiketlemek istememesinin binlerce nedeni vardır. Belki çok aşıkdırlar, ikiniz de menfaat sağlayan bir arkadaş durumunu kabul ettiniz ya da sadece gündelik yaşıyorsunuz. Bunlar ihtimal dahilindedir.

Ancak partneriniz bu listedeki diğer semptomlardan bazılarını sergiliyorsa ve taahhüt etmiyorsa, muhtemelen kırmızı şerittedir.

Bazı narsistler, sizden onlara partnerinizmiş gibi davranmanızı beklerler, böylece samimi, duygusal ve cinsel faydaları elde ederken, üstün gördükleri umutları da göz önünde bulundururlar.

Aslında, eşinizin önünüzdeki başkalarıyla, ailenizle veya arkadaşlarınızla flört ettiğini veya onlara baktığını fark edebilirsiniz.

“Eğer saygısızlıklarıyla ilgili olarak konuşursan ve duygularına sahip çıkarsan, yaygara çıkardığın için seni suçlayacaklar, sana deli diyecekler ve bunu sana tam olarak bağlanmamak için başka bir sebep olarak kullanacaklar. Tek bir kelime söylemezseniz, saygı duyulmayı hak etmediğiniz konuşulmamış bir mesaj da veriyor ”diyor. Psikolog peykar.

Kaybetme durumu gibi geliyorsa, ki zaten öyle. Ancak, size en az sizin kadar bağlı olan birini hak ettiğinizi unutmayın.

9. Her konuda haklı olduklarını düşünürler ve asla özür dilemezler

Bir narsistle kavga etmek imkansızdır.

Psikolog Tawwab, "Bir narsistle tartışma ya da uzlaşma yoktur, çünkü her zaman haklıdırlar" diyor. “Bir anlaşmazlığı mutlaka anlaşmazlık olarak görmeyecekler. Bunu sana bazı gerçeği öğretirken görecekler. "

Peykar'a göre partneriniz gibi hissediyorsanız bir narsistle çıkıyor olabilirsiniz:

  • seni duymuyor
  • seni anlamıyor
  • konudaki rolünün sorumluluğunu almıyor
  • asla ödün vermeye çalışmıyor

Bir narsistle ilişkiyi bitirmek en iyi oyun planı olsa da, Weiler müzakere ve tartışmalardan kaçınmak konusunda tavsiyede bulunur. Seni deli hissettirecek, bir narsisti çılgına çeviren şey, kontrolsüzlük ve kavga etmemektir. Ne kadar az mücadele ederseniz, onlara sizin üzerinizde ne kadar az kontrol şansı verirseniz, o kadar iyi ”diyor.

Ve asla yanıldıklarını düşünmedikleri için asla özür dilemezler. Herhangi bir şey hakkında. Bu her şey olabilir.

Bu özür dileme yetersizliği, partnerinizin açıkça kusurlu olduğu durumlarda kendini gösterebilir, örneğin:

  • akşam yemeği rezervasyonuna geç gelmek
  • yapacaklarını söylediklerinde aramamak
  • Ebeveynleriniz veya arkadaşlarınızla buluşmak gibi önemli planları son dakikada iptal etmek

İyi ortaklar, yanlış bir şey yaptıklarını fark edebilir ve bunun için özür dileyebilirler.

10. Onlardan ayrılmaya çalıştığınızda paniğe kapılırlar

İlk başta, sizi sevgiyle bombalayabilirler. Sizi değiştiklerini düşündürmek için tüm doğru şeyleri söyleyecekler ”diyor. Psikolog Peykar.

Ama yakında, aslında hiç değişmediklerini gösterecekler. Ve bu nedenle, pek çok narsist, çıkacak başka birini bulana kadar kendilerini tekrar tekrar romantik ilişkiler içinde bulur.

11 Ve İlişkiyi Bitirdiğinizde Size Zarar Verme yoluna Bile Gidebilirler

Peykar, ilişkinin bittiğinde ısrar edersen, onları terk ettiğin için sana zarar vermeyi amaç ederler, diyor.

“Egoları o kadar ciddi bir şekilde zedelenmiştir ki, onlara 'haksızlık' edenlere karşı öfke ve nefret hissetmelerine neden olur. Çünkü her şey sizin hatanızdır. Ayrılık dahil, ”derler.

Sonuç? Ayrılık işini burnunuzan getirmek için bin bir türlü hileye başvururlar. Ya da sizi kıskandırmak ve egosunu iyileştirmeye yardımcı olmak için hemen başka biriyle çıkmaya başlayabilirler. Ya da arkadaşlarınızı çalmaya çalışırlar.

Bunun nedeni, diyor Tawwab, çünkü iyi bir itibar onlar için her şey demek ve hiç kimsenin veya hiçbir şeyin buna müdahale etmesine izin vermiyorlar.

Tamam, yani bir narsistle çıkıyorsun… Peki şimdi ne olacak?

NPD'li biriyle bir ilişki içindeyseniz, zaten biraz deneyim yaşamışsınızdır.

Her zaman eleştiren, aşağılayan, sorun çıkaran ve size bağlı kalmayan biriyle ilişki içinde olmak duygusal olarak yorucudur. Bu nedenle, kendi akıl sağlığınız için uzmanlar ayrılmayı tavsiye ediyor.

Bir narsistle ayrılığa nasıl hazırlanılır

  • Kendinize sürekli olarak daha iyisini hak ettiğinizi hatırlatın.
  • Empatik arkadaşlarınızla ilişkilerinizi güçlendirin.
  • Size gerçeğin ne olduğunu hatırlatmaya yardımcı olabilecek arkadaşlarınız ve ailenizle bir destek ağı oluşturun.
  • Partnerinizi terapiye gitmeye teşvik edin.
  • Kendinize bir terapist bulun.

“Narsistik kişilik bozukluğu olan bir kişiyi, onu yeterince severek veya kaprislerini ve arzularını karşılayacak şekilde değiştirerek onu mutlu edemezsiniz. Onlar asla sizinle uyum içinde olmayacaklar, deneyimlerinize asla empatik olmayacaklar ve onlarla bir etkileşimden sonra her zaman boş hissedeceksiniz, ”diyor Grace.

"Narsistler ilişkilerde veya hayatlarının herhangi bir alanında tatmin olmuş hissedemezler çünkü hiçbir şey onlar için yeterince özel değildir" diye ekliyor.

Esasen, onlar için asla yeterli olmayacaksınız, çünkü kendileri için asla yeterli değiller.

“Yapabileceğiniz en iyi şey bağları koparmaktır. Onlara açıklama yapmayın. İkinci bir şans teklif etmeyin. Grace, onlardan ayrılın ve ikinci, üçüncü veya dördüncü şans teklif etmeyin ”diyor.

Bir narsist, reddi tam olarak işledikten sonra büyük olasılıkla sizinle iletişim kurma ve sizi aramalar veya metinlerle taciz etme girişiminde bulunacağından, Krol kararınıza bağlı kalmanıza yardımcı olmak için onları engellemenizi önerir.

Unutmayın: Bu makale partnerinize teşhis koyma amaçlı değildir. Sevgi dolu, eşitlikçi bir ortaklık bağlamında kabul edilemez davranışları ve tepkileri özetlemeyi amaçlamaktadır. Bu işaretlerin hiçbiri sağlıklı bir ilişkiye işaret ediyor, NPD olsun ya da olmasın.

Ve bu işaretlerden birine veya altısına sahip olmak, partnerinizi narsist yapmaz. Aksine, ilişkinizde başarılı olup olmadığınızı yeniden değerlendirmek için iyi bir neden. Davranışlarından siz sorumlu değilsiniz, ancak kendinize bakmaktan sorumlusunuz.

Sevgiyle Kalın...

Kaynaklar:

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8)

Yazar: Gabriel Kassel



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski