Genel Bakış

Bipolar bozukluk hakkında bilmeniz gerekenler, ruh halinde ciddi değişikliklere neden olan kronik bir zihinsel hastalıktır. Bu ruh halleri neşeli, enerjik yüksekler (mani) ve üzgün, yorgun düşükler (depresyon) arasında değişir.
Depresif bir bölümle baş etmek zor olabilir. Depresyon belirtileri, genellikle hoşlandığınız etkinliklere olan ilginizi kaybedebilir ve gün boyunca ilerlemeyi zorlaştırabilir. Ancak depresyonun olumsuz etkileriyle mücadele etmek için yapabileceğiniz şeyler var.
Depresif bir bölüm sırasında ruh halinizi artırmanın yedi yolu:

1. Sağlıklı bir rutine sadık kalın

Depresif hissettiğinizde, kötü alışkanlıklara girmek kolaydır.
Açken bile yemek istemiyor olabilirsiniz ya da dolu olduğunuzda bile yemeye devam edebilirsiniz.
Aynı şey uyumak için de geçerli. Depresyonda olduğunuz zaman, çok az ya da çok fazla uyumak daha olasıdır.
Sağlıksız beslenme ve uyku alışkanlıkları depresyon belirtilerinizi daha da kötüleştirebilir. Böylece sağlıklı bir günlük rutin iyi alışkanlıkların korunmasını kolaylaştırabilir.
Bu daha sağlıklı alışkanlıkları benimsemeyi düşünün:
  • Gün boyunca belirli saatlerde yemek ve atıştırmalıklar yiyin.
  • Sebze, yağsız proteinler ve tam tahıl alımınızı artırın.
  • Her gece yedi ila dokuz saat uyuyun.
  • Uyanın ve her gün aynı saatlerde yatağa gidin.

2. Gününüzü yapılandırın

Yemeğinizi ve uykunuzu planlamak, depresif belirtileri önlemeye yardımcı olabileceği gibi, gününüzdeki diğer etkinlikleri de yapılandırabilir.
Tamamladığınız zaman kontrol etmek için günlük görevlerin bir listesini oluşturmak yardımcı olabilir. Yolda kalmanıza yardımcı olacak bir takvim ve yapışkan notlar tutmak da yararlıdır.
Günlük görevlerinizi planlarken, dinlenmek ve rahatlamak için yeterli zamanı ayırdığınızdan emin olun. Çok meşgul olmak depresif belirtileri şiddetlendirebilir ve hayal kırıklığına neden olabilir.
Tıbbi randevulara katıldığınızdan emin olmak için ekstra özen göstererek zamanınıza öncelik vermek en iyisidir.
3. Korkmayın
Depresif bir bölüm yaşamadığınızda, okuma veya pişirme gibi belirli etkinliklerden zevk alabilirsiniz.
Ancak kendinizi depresyonda hissettiğinizde, hiçbir şey yapmak için yeterli motivasyonunuz olmayabilir.
Enerji eksikliğinize rağmen, genellikle hoşlandığınız etkinliklere katılmaya devam etmek önemlidir. Sizi mutlu eden şeyleri yapmak depresif belirtilerinizi hafifletebilir.
Genellikle ruh halinizi artıran aktiviteler yapmaktan korkmayın. Depresyonda olduğunuzda onlardan zevk almayacağınızdan korkabilirsiniz, ancak bu onlardan kaçınmanız gerektiği anlamına gelmez. Bu etkinlikleri tekrar yapmaya başladığınızda, kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
4. Aktif olun
Araştırmacılar , belirli egzersiz türlerinin depresyon semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğine inanıyorlar. Bu, düşük ila orta yoğunlukta yürüme, koşu veya bisiklete binmeyi içerir.
En iyi sonuçlar için uzmanlar, bir seferde 30 ila 40 dakika boyunca haftada en az üç ila dört gün egzersiz yapmanız gerektiğini söylüyor.

5. Kendinizi soyutlamayın

Depresyonda olduğunuzda, sosyal durumlar bunaltıcı görünebilir. Kendini yalnız gibi hissedebilirsin, ama kendini izole etmemek önemlidir. Yalnız olmak depresyon belirtilerini artırabilir.
Yerel kitap kulüpleri veya atletik takımlar gibi sosyal etkinliklere katılın. Arkadaşlarınızla ve ailenizle zaman geçirin veya telefonda düzenli olarak sohbet edin. Arkadaşlarınızın ve sevdiklerinizin desteğine sahip olmak, kendinizi daha rahat ve kendinden emin hissetmenize yardımcı olabilir.
6. Stresi azaltmak için yeni yollar bulun
Yeni şeyler denemek, depresif bir bölümdeyken yapmak istediğiniz son şeylerden biri olabilir. Bununla birlikte, bunu yapmak semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Örneğin, daha önce hiç masaj yaptırmadıysanız, yerel bir kaplıcada randevu almayı düşünün.
Benzer şekilde, yoga veya meditasyon sizin için yeni olabilir, ancak depresif ataklar sırasında faydalı olabilirler. Bu aktiviteler rahatlatıcı olduğu için bilinir. Yaşadığınız stres veya sinirlilik ile başa çıkmanızı kolaylaştırabilirler.
7. Bir destek grubuna katılın
Bipolar bozukluğu olan insanlar için bir destek grubuna katılmak faydalı olabilir. Bir grup size aynı durumdaki diğer insanlarla tanışma ve depresif dönemlerde deneyimlerinizi paylaşma fırsatı verir.
Ruh sağlığı uzmanınıza bölgenizdeki destek gruplarını sorun. Çevrimiçi arama yaparak farklı bipolar bozukluk ve depresyon destek grupları da bulabilirsiniz. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski